CRKVAVJERA I DUHOVNOST

KAKO SOTONA DJELUJE DANAS Sotoni se očito žuri, zna da je pobijeđen i da ima malo vremena, nastoji što više ljudi…

Već smo spomenuli kako su Sotona i njegovi otpali anđeli, iako odijeljeni od Boga, zadržali svoju moć i svoj položaj (Vrhovništva, Vlasti, Moći, Gospodstva..) i kako se tom moći i vlasti služe na zlo. Između prvoga Kristova dolaska na ovaj svijet i posljednjega suda Sotona nastoji pridobiti za sebe što više ljudi. Njegov je jedini cilj upropastiti i uništiti čovjeka.

Sveti Augustin ustvrdit će da, kada bi Sotona dobio dopuštenje od Boga, nitko od nas ne bi ostao na životu. Tolika je okrutnost Sotone da bi nas svakoga časa progutao kada nas Božja zaštita ne bi štitila. Njegovo je djelovanje podređeno Božjoj volji, a Bog ne dopušta da budemo kušani iznad svojih snaga (usp. I Kor 10,13). Sotoni se očito žuri. On zna da je pobijeđen i da ima malo vremena (Otk 12,12). Zato kao očajnik nastoji što više ljudi pridobiti za sebe. Borba protiv moći mraka trajat će po riječi Gospodnjoj sve do posljednjega dana.

Sotonina moć nije beskonačna. On je samo stvorenje, moćno zato što je čisti duh, ali ipak samo stvorenje; on ne može spriječiti izgradnju Kraljevstva Božjega. lako Sotona u svijetu djeluje mržnjom protiv Boga i njegova Kraljevstva u Isusu Kristu, i premda njegovo djelovanje čovjeku i društvu prouzrokuje teške štete – duhovne, a posredno i tjelesne naravi – Božanska providnost dopusta to djelovanje, snažno i blago upravljajući ljudskom i Vjerskom poviješću. To Božansko pripuštanje đavolskog djelovanja velika je tajna, ali mi znamo da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube! (usp. Rim 8,28)

Sotona ne može izravno napasti Boga. Protiv njega se bori tako da svoju osvetoljubivu zlobu, punu mržnje i zavisti, s ljubomorom iskaljuje na ljudima. I svaki se čovjek, bez iznimke, bori.

Naš je život ovdje na zemlji jedna trajna kušnja u kojoj se provjeravamo koliko smo vjerni Bogu a koliko smo podlegli zasjedama vražjim. A na kraju života svima nam se pojaviti pred sudištem Kristovim, da svatko primi prema tome koliko je dobra ili zla činio u svome tijelu. Očito je da se moć Sotone u pojedinim razdobljima ljudske povijesti jače ili slabije osjeća, osobito na razini zajednice, a onda i u životu pojedinca. Tako mnogi povjesničari drže da je propast Rimskoga Carstva bila prouzročena moralnom izopačenošću koja je bila zahvatila cijelo društvo. O tome jasno svjedoči sveti Pavao u Poslanici Rimljanima. No, mnogi zapažaju kako je i današnji svijet, osobito na Zapadu, na istoj razini.

Zli zavodi ljude materijalizmom, hedonizmom, konzumizmom… obećavajući im raj na ovoj zemlji. Nažalost, mnogi kršćani nisu prepoznao tragičnu laž i lukave zamke Zloga i tako svakim danom srljaju sve dalje u njegov ledeni zagrljaj. Tome uvelike pridonose sredstva društvenoga priopćavanja, koja su često u službi zla i šire ozračje materijalizma, hedonizma, konizumima… Sotona danas posebno ističe kult seksualnosti, snizujući čovjekovo tijelo na sredstvo grijeha. To je, rekli bismo, redovito djelovanje Sotone, koje nazivamo napastovanje na zlo. Toga ima vrlo mnogo i u mnogim oblicima..

Bog protiv Sotona

Vrlo je raširena, otvorena i drska promidžba raznih sotonskih sadržaja, koji izravno i neizravno djeluju na čovjeka, razaraju mu život i odvode duše u propast., Danas se pravimo snažni bez predrasuda i pozitivno nastrojeni, a istodobno vjerujemo u magijske hirove ili pučka neutemeljena vjerovanja, još gore, otvaramo vlastitu dušu iskustvima lišenim smisla, kobnim iskustvima u drogama i dajemo se ideološki zavesti modernim zabludama. To su pukotine kroz koje Zli prodire da bi iskvario čovjeka.” (Pavao VI., Opća audijencija, 15. studenoga 1972.)

Ondje gdje je potisnuta vjera, gdje se krnji čistoća, dopušta zločin i nepravednost, gdje se izaziva svađe koje dovode do razvoda te nastaju nasilja, uvijek sudjeluje Sotona. Djelovanje Sotone i njegovih pristaša obuhvaća cijeli svijet. Tu su i neprestana napastovanja na oholost, uznositost, zavist na svim razinama i svih vrsta, na političkom, ekonomskom i diplomatskom području. Zato Isus kaže: Sav je svijet u rukama zloga, i nitko mu ne može izbjeći, nego samo onaj tko se trudi živjeti s Isusom po onim Sredstvima koja nam on daje – sakramentima, molitvi, postu, čitanje biblije i sl. Jedino taj može pobijediti Sotonu u ovome njegovu redovitom djelovanju i neće upasti u njegova izvanredna djelovanja.

Molitva za oslobođenje od svakog zla:

Gospodnji Duše, Božji Duše, Oče, Sine i Duše Sveti, Presveto Trojstvo, Bezgrješna djevice, anđeli, arkanđeli i svi sveti u raju, siđite na me. Mekšaj me, Gospodine, mijesi me, puni me, uzmi me. Otjeraj od mene sve zle sile, uništi ih, razori ih, da se mogu osjećati dobro i činiti dobro. Otjeraj od mene čarolije, vračanja, crnu magiju, crne mise, praznovjerja, navezanosti, prokletstva, zlo oko; đavolsko uznemirivanje, đavolsko posjednuće, opsjednuće; sve ono što je grijeh, zavist, ljubomoru, nevjernost; fizičku, duševnu, moralnu, duhovnu, đavolsku bolest. Izgori sva ta zla u paklu, da nikada više ne snađu ni mene ni ijedno stvorenje na svijetu. 

Naređujem i zapovijedam, snagom Boga Svemogućega, u Ime Isusa Krista Spasitelja, po zagovoru Bezgrješne Djevice, svim nečistim dusima, svim bićima koja me uznemiruju, da me odmah napuste, da me zauvijek ostave i da idu u vječni pakao, vezani od Sv. Mihovila arkanđela, od sv. Gabrijela, od sv. Rafaela, od naših anđela čuvara, zgnječeni pod nogama Presvete Djevice Bezgrješne!

Amen.

www.medjugorje-news.com

Izvor
rastimo u vjeri
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er