CRKVAVJERA I DUHOVNOST

DIRLJIVO Posljednja želja teško bolesne djevojčice prije smrti: Volim Isusa i želim…

Posljednja želja teško bolesne djevojčice prije smrti: Volim Isusa i želim postati misionarka. Desetogodišnja djevojčica iz Španjolske ispunila je svoj dječji san i postala katolička misionarka iz svog bolničkog kreveta malo prije nego što je preminula od tumora na mozgu.

Teresita Castillo de Diego umrla je 7. ožujka u Madridu, nakon nekoliko godina borbe protiv tumora. O. Ángel Camino Lamela, biskupski vikar Nadbiskupije Madrid u bolnici La Paz, u pismu koje je poslao vjernicima VIII. vikarijata, ispričao je priču mlade misionarke, koju prenosi nedjelja.ba. Camino je, naime, slavio misu u bolnici La Paz 11. veljače kada su mu tamošnji kapelani predložili da posjeti teško bolesnu djevojčicu koja je za sljedeći dan imala dogovorenu operaciju uklanjanja tumora na mozgu.

“Stigli smo na odjel intenzivne njege uredno opremljeni, pozdravio sam liječnike i medicinske sestre, a zatim su me odveli do Teresite, čija je majka Tereza bila kraj kreveta”, rekao je i dodao kako je cijela glava djevojčice bila zamotana u bijeli zavoj, ali dovoljno otkrivena da bi opazio briljantno i posebno lice. Teresita mu je rekla kako jako voli Isusa te mu odala da joj je želja biti misionarka. “Teresita, sada te imenujem misionarkom Crkve, a poslijepodne ću ti donijeti dokument koji to potvrđuje te misijski križ”, rekao je vikar, duboko dirnut njezinim riječima.

Svećenik je pričestio mladu misionarku i udijelio joj bolesničko pomazanje. “Bio je to trenutak molitve, krajnje jednostavan, ali duboko nadnaravan”, rekao je. Teresitina želja bila je ostvarena. “Pridružile su nam se neke medicinske sestre i spontano nas fotografirale. To će ostati kao neizbrisiva uspomena. Pozdravili smo se dok su se ona i njezina majka molile i zahvaljivale”, ispričao je Camino Lamela.

Kasnije toga dana izradio je službeni dokument kojim je Teresita imenovana misionarkom, zatim je uzeo misijski križ i navečer se vratio u bolnicu. Djevojčica je zamolila majku da objesi križ uz njezin bolnički krevet gdje ga lako može vidjeti. “Sutra ću ga ponijeti u operacijsku dvoranu. Sada sam misionarka”, rekla je.

Majka Tereza objasnila je Infomadridu kako je Teresita usvojena iz Sibira te da je u dobi od tri godine došla u Španjolsku, gdje je od malih nogu pokazivala snažan duhovni život i želja za sudjelovanjem na misama u svojoj školi u Madridu koju vode Kćeri Svete Marije od Srca Isusova.

Petogodišnja borba s bolešću

Tumor na mozgu otkriven joj je 2015. te je prva operacija s ciklusom kemoterapija bila uspješna. Međutim, 2018. tumor je ponovno počeo rasti te je djevojčica ponovno morala na operaciju i liječenje u Švicarsku. U siječnju 2021. opet je hospitalizirana zbog jakih glavobolja. Tada se povjerila zagovoru bl. Carla Acutisa i časnoj Montesi Grases.

Nakon prijema u bolnicu, operacija je najprije bila zakazana za 11. siječnja, ali je nisu mogli izvesti zbog različitih komplikacija. Naime, Teresita je dobila hidrocefalus – došlo je do nakupljanja tekućine u mozgu djevojčice, pa se dogodilo da se cjevčica koja otklanja taj višak tekućine nekoliko puta začepila i tako prouzrokovala veliku glavobolju. Osim toga, majka i kći bile su pozitivne na koronavirus te su morale biti u izolaciji. U međuvremenu je tumor nastavio rasti, onemogućujući operativni zahvat.

Majka je rekla kako joj je žilava vjera djevojčice pomogla u situaciji. “Dok je prinosila svoje patnje, pala mi je na pamet misao da ih Isus koristi kako bi spasio još više duša”, rekla je Tereza, prisjećajući se riječi mlade djevojke: “Prinosim ovo za ljude; na primjer, za nekoga tko je bolestan ili za svećenike.” Tijekom posljednjih tjedana života, Teresita je podsjetila majku na Krista na križu, posebno kada više nije mogla piti vodu pa su joj medicinske sestre na usta stavljale gazu natopljenu vodom, piše Catholic news agency.

Teresita je umrla 7. ožujka u 9 sati ujutro, a pokopana je sljedećeg dana. Tada je doputovao madridski nadbiskup kardinal Carlos Osoro, kako bi svojom prisutnošću podržao njezinu obitelj i “pružio neke riječi pune nade koje su vidljivo utješile Teresitine roditelje, rodbinu i mlade prijatelje djevojke”.

O. Camino je svoje pismo zaključio tražeći od ljudi da “mole za Teresitu i, iznad svega, da joj se povjere” jer je, kako kaže, uvjeren da će na poseban način štititi svoj vikarijat “u kojem je proglašena misionarkom.”

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er