DEVETNICEVJERA I DUHOVNOST

Započinje devetnica sv. Mariam iz Betlehema – Glasnici Duha Svetoga

Svetu Mariam od Isusa Raspetoga iz Betlehema nazivali su Glasnicom Duha Svetoga jer je gajila izvanrednu pobožnost prema trećoj osobi Presvetoga Trojstva.

Sveta Mariam Baouardy rodila se 5. siječnja 1846. u Ibillinu kraj Šefa-Amra u Galileji, u Palestini. Pripadala je grkokatoličkomu obredu, pa je mogla rano primiti prvu svetu pričest. Bila je trinaesto od četrnaest djece, a oba je roditelja izgubila još posve mala. Primile su je u samostan karmelićanke u gradu Pauu, u Francuskoj. Ondje je 21. studenoga 1871., na blagdan Marijina prikazanja u Hramu, položila zavjete.

Kao misionarka najprije bijaše poslana u Mangalore, u Indiji, ali se već 5. studenoga 1872. vratila u kuću maticu u Pauu. Prošle su zatim tri godine, a sestra Mariam opet je morala na put jer se osnivao novi samostan u Betlehemu. Dva su se samostana gradila pod njezinim vodstvom: u Betlehemu i u Nazaretu. No godine 1878. Gospodin je svoju vjernu službenicu pozvao k sebi da je nagradi za tolike patnje što je u relativno kratku životu morala pretrpjeti. Spomendan slavimo 25. kolovoza. Devetnica se moli od 16. do 24. kolovoza.

Molitve svete Mariam od Isusa Raspetoga

Vezani članci

Ti si, Duše Sveti, onaj koji nas uči razumijevati Isusa. Dođi, utjeho moja; dođi, radosti moja, moja snago, moje svjetlo, dođi, prosvijetli me da pronađem izvor gdje ću se moći osvježiti. Samo mi tvoja kaplja daje da kušam Isusa, takva kakav jest. Isus govori da on voli doći k onima koji mnogo toga ne znaju. Evo, ja sam jedna od tih neznalica. Ja te ne molim druge znanosti osim one da znam naći Isusa i sačuvati mudrost, i to onu u njemu. Osjetila sam kako se njegova mudrost već pomalo rasplamsava u meni, u mome srcu. Duh Sveti nikada ne odbija.

Duše Sveti, prosvijetli me! Što treba činiti da nađem Isusa? Učenici bijahu neuki; oni su bili uz Isusa, pa ipak ga nisu razumjeli. I ja sam također u Isusovoj kući, pa ga ne razumijem. I najmanja me stvar uzbuni; ja sam veoma osjetljiva, nisam dovoljno velikodušna da prinosim žrtve za Isusa. O, Duše Sveti, kada je tvoje svjetlo zahvatilo učenike? To se zbilo na Duhove; oni tada bijahu posve preobraženi; više nisu bili kao prije; njihova se snaga obnovila; žrtve su im postale lake, oni su bolje upoznali Isusa nego kada je bio kod nje. O, vrelo svjetla i mira, dođi i prosvijetli me! Gladna sam, dođi i nabrani me! Žedna sam, dođi i napoji me! Slijepa sam, dođi i prosvijetli me! Siromašna sam, dođi i obogati me!

Duše Sveti, nadahni me. Ljubavi Božja, sažeži me. Na pravi put izvedi me. Marijo, Majko moja, pogledaj me. S Isusom, blagoslovi me. Od svakoga zla, od svake obmane, od svake pogibelji, sačuvajte me.

Zaziv Duha Svetoga

O, dođi, Stvorče, Duše Svet, pobodi duše vjernika, poteci višnjom milosti u grudi štono stvori ih.

Ti nazivaš se Tješitelj, blagodat Boga Svevišnjeg, studenac živi, ljubav, plam i pomazanje duhovno.

Darova sedam razdaješ, ti, prste desne Očeve, od vječnog Oca obećan, ti puniš usta besjedom.

Zapali svjetlo u srcu, zadahni dušu ljubavlju, u nemoćima tjelesnim potkrepljuj nas bez prestanka.

Dušmana od nas otjeraj i postojani mir nam daj, ispred nas idi, vodi nas, da svakog zla se klonimo.

Daj Oca da upoznamo i Krista Sina njegova, i u te, Duha njihova, da vjerujemo sveudilj.

Sva slava Ocu vječnomu i uskrslomu Sinu mu, sa Tješiteljem Presvetim nek bude sad i uvijeke. Amen.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er