MOLITVE

Deset molitvi posvećenih Kristu u Euharistiji

Poslije svete pričesti je najdragocjenije vrijeme i prigoda za osobite milosti, jer je sada duša s Isusom najuže sjedinjena, a isto tako i vrijeme provedeno pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Svoje klanjanje Bogu možemo iskazati na razne načine, ali u euharistijskom klanjanju provodimo vrijeme štujući i klanjajući se istinskoj Božjoj nazočnosti u euharistiji. Donosimo vam deset molitvi koje možete moliti Kristu poslije pričesti ili pred Presvetim.

Dušo Kristova

Dušo Kristova, posveti me!
Tijelo Kristovo, spasi me!
Krvi Kristova , napoj me!
Vodo iz prsi Kristovih, operi me!
Muko Kristova, okrijepi me!
O dobri Isuse, usliši me!
Među rane svoje sakrij me!
Ne dopusti da se odijelim od Tebe!
Od neprijetelja zlobnoga brani me!
U času smrti moje zovni me!
I zapovijedi mi da dođem k Tebi!
Da Te sa svetima Tvojima hvalim
U vijeke vjekova!
Amen

Hvali Sion Spasitelja

sv. Toma Akvinski

Hvali Sion Spasitelja, Vođu svog i učitelja pjesmama i popijevkom. Uzdižući ga iznad svega, nećeš preveć hvalit njega niti kojom pohvalom. Slava evo velika je: Živi kruh što život daje, častiti nam je ovaj dan. Kruh što bi kod svetog stola među dvanaest apostola podijeljen je i blagovan. Pojmo punom jasnom riječi, neka milo klikće ječi srdaca nam skladan glas. Blagdan slavni svetkujemo, ustanovu spominjemo, gozbe što je dade Spas. Novog kralja stol je ovo, na njem evo Janje novo, starom vazmu dođe kraj.

Vezani članci

Nesta slika toga trena, ispred zbilje minu sjena, tminu progna sunčan sjaj. Što sam stvori ono večer, Krist to isto tvorit reče dovijeka na spomen svoj. Poučeni kako treba, prinosimo dare neba u žrtvi spasonosnoj. Nauke nam svete glase: kruh u Tijelo pretvra se, vino u Krv Gospodnju. Ne shvaćamo, ne gledamo, al po jakoj vjeri znamo što van reda biva tu. U dva lika tu se taje, silne stvri kojim je tek vanjština razlikom.

Tijelo hrana, krv je piće, Kristovo je ipak biće sve pod svakom prilikom. Kad god primaš nije dio, nije kriška nego cio, ljudima se predaje. Jeo jedan, jelo trista svaki prima svega Krista, nit ga jelom nestaje. Dobar, opak blaguju ga, kob je ipak svakom druga, život ili smrtni mrak. Smrt je zlima, dobrim žiće, gledaj isti kruh i piće, a plod tako nejednak. Kad je tajna razlomljena, znaj da čest joj odijeljena ko cjelina vrijedi njena jer u svakom sav je dar.

Nit se mijenja što pri tome, stas il stanje sakritome, prilike se samo lome ne trga se sama stvar. Anđeoske eto hrane, putnici se njome hrane, to je kruh za odabrane, ne daje se svijetu zlom. Davno mu je spominjanje, Izakovo žrtvovanje, Izraelskog Vazma janje, mana hrana pustinjom. Dobar Pastir, pravo jelo, smiluj nam se Janje bijelo, daj nam hranu svoje tijelo, brani, vodi stado cijelo k strani žića blaženog. Silni Bože, što nam jesti na zemaljskoj daješ cesti, daj nam gore s tobom sjesti, među svece ti nas smjesti u Nebu kod stola svog. Amen.

Molitve zahvale za pričest sv. Bazilija Velikog

Isuse Kriste, Gospodine Bože, kralju vjekova i stvoritelju svih stvari zahvaljujem Ti za svako dobro i milosti koje si mi udijelio, a na poseban način za pričest tvojim prečistim Otajstvima. Molim te dobri Bože, prijatelju ljudi čuvaj me pod tvojom zaštitom, u sjeni tvojih krila. Daj da do zadnjeg uzdaha dostojno primam tvoja sveta Otajstva u čistoći savjesti na otpuštenje mojih grijeha i za život vječni, jer Ti si kruh života, izvor posvećenja, darovatelj dobara. Tebe skupa sa Ocem i Duhom Svetim slavimo sad i u vijeke vjekova. Amen.

Isusu, kruhu vječnoga života

sv. Ivan Bosco

Isuse, moj Gospodine u jednostavnosti srca sa živom vjerom klanjam se tebi stvarno prisutnom u sakramentu presvete Euharistije. Ti si Isuse, kruh koji je s neba sišao, kruh koji nas podržava na putu života, Ti si izvor ljubavi koji se zna darovati sve do žrtve samoga sebe, Ti si zalog vječnog života. Gospodine beskrajna je ljubav koja te je nagnala da ostaneš s nama u Presvetom Sakramentu kako bi nam se potpuno darovao.

Isuse udjeli mi milost da svaka moja sakramentalna pričesti bude čin velike ljubavi i vjere. O moj Spasitelju daj da sav izgubljen u tebi naučim umrijeti samome sebi kako bi se potpuno darovao mojoj braći. Gospodine udijeli mi još milost da sjedinjen s tobom živim novim i božanskim životom, kako bih jednoga dana pristigao u Nebo gdje ću te gledati, ne više skrivena u sakramentu nego licem u lice i ljubiti te za svu vječnost. Amen.

Molitva svetog Tome Akvinskog

Gospodine, Oče svemoćni i uvijek živi Bože, zahvaljujem ti, jer iako sam grešnik, tvoj neisplativ sluga, ne zbog moje vrijednosti, nego u dobroti svoga milosrđa, nahranio si me dragocjenim Tijelom i Krvlju Sina Tvoga, Gospodina našega Isusa Krista. Molim se da mi ova sveta pričest ne donese osudu i kaznu nego oprost i spas. Neka bude kaciga vjere i štit dobre volje. Neka me očisti od zlih puteva i ukine moje zle strasti. Neka mi donese milosrđe i strpljenje, poniznost i poslušnost i rast u moći da činim dobro. Neka mi to bude snažna obrana od svih mojih neprijatelja, vidljivih i nevidljivih, i savršeno smirivanje svih mojih zlih poriva, tjelesnih i duhovnih. Neka me čvršće spoji s Tobom, jedinim pravim Bogom i neka me sigurno vodi kroz smrt do vječne sreće s Tobom. Molim da mene grešnika odvedeš na gozbu gdje si Ti sa svojim Sinom i Duhom Svetim istinsko i savršeno svjetlo, potpuno ispunjenje, vječna radost, radost bez kraja i savršena sreća svojim svetima. Udijeli mi ovo po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Molitve zahvale za pričest sv. Bonaventure

 Preslatki Isuse prožmi dubine moje duše tvojom blagošću te istinskom, apostolskom i svetom ljubavlju tako da moja duša gori i uvijek se rastapa od želje i tvoje ljubavi. Samo tebe želim, tebe žudim da se istrošim pred tvojim svetohraništima, ne tražim ništa drugo nego da budem oslobođen ovoga tijela i da budem zauvijek s tobom. Neka moja duša gladuje tebe Kruše anđeoski , odmoru svetih duša, kruše naš svagdašnji, kruše nadnaravni u kome je svaka slast i koji nas raduješ najslađim radostima. Tebe kojega anđeli neprestano žele kontemplirati neka gladuje moja duša, neka se nasiti moje srce, neka se dubine moje duše ispune tvojim slastima da žeđam tebe izvore života, mudrosti, znanja vječnoga svijetla, neiscrpivi izvore slasti, blago kuće Božje.

Neka te uvije moje srce želi, traži, žudi za tobom, nalazi, o tebi razmišlja i govori ti. Daj da ja sve činim na tvoju hvalu i slavu u poniznosti, razlučivanju, ljubavi, s radošću, lakoćom i ustrajnošću do kraja. Budi ti uvijek moja vjera, nada, bogatstvo, sva moja slast, jedina moja radost, moj mir, odmor, utočište, moja pomoć, znanost, baština, moje dobro i blago moje u kojemu neka uvijek budu sigurno ukorijenjeni i moje srce i moj duh. Amen.

Molitva Isusu u Euharistiji

Sv. Katarina Sijenska imala je posebnu ljubav prema Euharistiji. Vjerojatno zbog toga ona piše molitvu Isusu u Euharistiji.

O, beskrajno milosrđe!
Baš kao što si nam podario
potpunog Boga i čovjeka,
ostavio si sebe kao našu hranu,
da ne klonemo nebeska hrano,
dok smo hodočasnici
u ovom životu
nego da nas osnažiš,
nebeska hrano.

O koristoljubivi ljudi!
Što je vama vaš Bog ostavio?
Ostavio vam je sebe,
potpunog Boga i čovjeka,
skrivenog u bjelini ovog kruha.

O plamenu ljubavi!
Zar nije bilo dovoljno darovati nas
stvorenjem na tvoju sliku
i stvoriti nas iznova u milosti krvi tvoga Sina,
bez da nam se daješ kao hrana,
cijelo božansko biće,
cijeli Bog?

Što upravlja tobom?
Ništa drugo nego tvoje milosrđe,
zaluđeno ljubavlju kao što si ti!

Dopusti da moja duša gladuje za Tobom

Sv. Bonaventura bio je zaljubljenik u Srce Isusovo. Iz njegove ljubavi crpio je snagu za svoju ljubaznost kojom je sve osvajao. U molitvi milostivo traži od Boga da njegovu dušu probode ranom ljubavi svoje.

Dopusti da moja duša gladuje za Tobom

Probodi, preslatki Gospodine Isuse,
srž moje duše s najradosnijom i spasonosnom
ranom ljubavi Tvoje,
pravim, čistim i presvetim apostolskim milosrđem,
neka duša moja čezne i rastapa se
jedino od ljubavi i žudnje za Tobom,
da može žuditi i klonuti za Tvojim sudom,
razriješiti se i biti s Tobom.

Dopusti neka moja duša gladuje za Tobom,
anđeoskim kruhom,
okrijepom svetih duša,
svagdašnjim kruhom,
koji ima svu slatkoću i slast
i svu nasladu okusa.

Neka zauvijek gladuje srce moje
i hrani se Tobom,
kojemu anđeli žude nalikovati,
i neka srž duše moje bude ispunjena Tvojom slatkom slasti.

Neka zauvijek žeđa za Tobom,
izvorom mudrosti i znanja,
izvorom vječnog svijetla,
potokom raskoši,
punoćom doma Božjega.

Tebe neka slijedi, Tebe traži,
Tebe nađe, za Tobom teži,
k tebi dođe, o Tebi razmišlja,
o Tebi govori i sve radi
na hvalu i slavu imena Tvoga,
s poniznošću i razboritosti,
s ljubavlju i nasladom,
sa spremnošću i privrženosti
i s ustrajnošću sve do kraja.

Budi uvijek sva nada moja,
bogatstvo moje i slast moja,
ugoda moja, hrana i osvježenje,
moje utočište, mudrost i sreća,
posjed moj i dragocjeno blago moje,
u kojem mogu biti čvrsto ukorijenjeni
duša i srce moje.
Amen.

Ostani sa mnom, Gospodine

Skromni mistik iz Pietrelcine, sv. Padre Pio napisao je predivnu molitvu ”Ostani sa mnom, Gospodine”  koju možete moliti poslije svete pričesti. Sveti Pio iz Pietrelcine svakodnevno je molio molitvu “Ostani sa mnom Gospodine” nakon svete pričesti. No znao je više puta dnevno moliti ovu molitvu

Ostani sa mnom, Gospodine,
jer mi je potrebna Tvoja prisutnost kako Te ne bih zaboravio.
Ti znaš kako mi je lako napustiti Te.
Ostani sa mnom, Gospodine,zato što sam slab
i trebam Tvoju snagu, ne želim klonuti.
Ostani sa mnom, Gospodine, jer Ti si moj život,
i bez Tebe gubim svoju gorljivost.
Ostani sa mnom, Gospodine, jer si Ti moje svjetlo,
i bez Tebe sam u tami.

Ostani sa mnom, Gospodine, pokaži mi svoju volju.
Ostani sa mnom, Gospodine.
Želim čuti Tvoj glas i slijediti Te.
Ostani sa mnom, Gospodine, jer te želim ljubiti,
biti u Tvojoj blizini.
Ostani sa mnom, Gospodine, ako želiš da Ti budem vjeran.
Ostani sa mnom, Gospodine, jer iako je moja duša siromašna,
želim da za Tebe bude mjesto utjehe,
utočište ljubavi.

Ostani sa mnom, Isuse, jer kasno je
i dan se privodi kraju, a život prolazi, smrt, sud i vječnost se približavaju.
Potrebno je obnoviti snagu,
ne želim posustati na svom putu, i zato Te trebam.
Kasno je i smrt je sve bliža,
bojim se tame, iskušenja, suhoća, križa i boli.
O, kako Te trebam, moj Isuse, u ovoj noći progonstva.

Ostani sa mnom večeras, Isuse, u životu punom opasnosti,
trebam Te.
Dopusti mi prepoznati Te poput Tvojih učenika u lomljenju kruha,
neka  Euharistija bude svjetlo koje razgoni mrak,
snaga koja me ojačava, jedinstvena radost moga srca.

Ostani sa mnom, Gospode, jer u času svoje smrti,
želim ostati sjedinjen s Tobom, ako ne po pričesti,
barem po milosti i ljubavi.

Ostani sa mnom, Gospodine, jer Tebe tražim,
Tvoju ljubav, Tvoju milost,Tvoju volju,
Tvoje srce, Tvoj duh, jer Te volim i ne tražim drugu nagradu
osim da Te volim sve više i više.

Čvrstom ljubavi, voljet ću Te svim srcem svojim dok sam na zemlji
i nastavit ću Te voljeti savršeno u vječnosti.
Amen.

Molitva Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu

Sv. Alfonzo, crkveni naučitelj i zaštitnik svih ispovjednika i moralnih teologa, napisao je molitvu posvećenu Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Moj Gospodine Isuse Kriste,
koji kroz ljubav koju nosiš prema ljudima,
ostaješ s njima dan i noć u ovom Sakramentu, punom milosrđa i ljubavi,
išćekuješ, pozivaš i primaš sve koji Ti dođu u posjet,
vjerujem da si Ti prisutan u Sakramentu oltara.

Od bezdana moga ništavila, obožavam Te.
Zahvaljujem Ti na milosti koju si mi darovao,
i što si mi dao sebe u ovom Sakramentu,
i svoju svetu majku Mariju kao moju zagovornicu,
i jer si me pozvao u ovu crkvu.

Poštujem Tvoje srce puno ljubavi:
prvo, zahvalnost za ovaj veliki dar;
drugo, jer želim ispraviti sve uvrede koje Ti
u ovom Sakramentu primaš od neprijatelja;
treće, ovim posjetom želim Te obožavati na svim mjestima
na zemlji u kojima si Ti prisutan u ovom Sakramentu
i na mjestima u kojima si najmanje prihvaćen
i u kojima si najviše odbačen.

Moj Isuse, volim Te svim srcem svojim.
Žao mi je što sam toliko puta uvrijedio Tvoju beskonačnu dobrotu.
Namjera mi je, uz pomoć Tvoje milosti,
više Te nikada ne povrijediti,
i u ovom trenutku, koliko god je moguće,
posvećujem cijelo svoje biće Tebi.

Dajem Ti cijelu svoju volju, ljubav i želje koje imam.
Od ovog trenutka, učini sa mnom i sa svime u mom posjedu
što je prema Tvojoj volji.

Molim i žudim jedino za Tvojom svetom ljubavi,
darom trajne ustrajnosti i savršenim ispunjenjem Tvoje volje.
Preporučam Ti duše u Čistilištu.
I osobito one koje su se najviše posvetile Presvetom sakramentu
i Blaženoj Djevici Mariji.
Preporučam Ti sve siromašne grješnike.

Konačno, dragi moj Spasitelju,
ujedinjujem sve svoje osjećaje s naklonosti Tvoga srca punog ljubavi,
i tako ujedinjene, nudim ih Tvom vječnom Ocu,
i molim Ga, u Tvoje ime i zbog Tebe,
da im odgovaram i prihvatim ih.
Amen.

Monfortanci.com

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er