VJERA I DUHOVNOST

Čudesna marama iz Ovieda: Mistična relikvija koja otkriva nešto uistinu nevjerojatno

Marama je Postala predmetom višegodišnjih vrlo preciznih znanstvenih istraživanja. Njihovi rezultati otkrili su karakteristične mrlje krvi

Marama iz Ovieda čuva se u riznici katedrale u Španjolskoj od 9. stoljeća kao najvrjednija relikvija. Prema predaji, Isusovo je lice obrisano njome odmah nakon Njegove smrti i skidanja s križa, a kada je tijelo umotano u pokrov i stavljeno u grob, šal mu je stavljen na lice. Oviedo šal je pravokutni komad lanenog platna dimenzija 855 x 525 mm. Postao je predmetom višegodišnjih vrlo preciznih znanstvenih istraživanja, počevši od 1955. godine. Njihovi rezultati otkrili su karakteristične mrlje krvi i serozne tekućine koja se također nalazi i na licu čovjeka s Torinskog platna.

Kao posljedica strašne patnje Gospodina Isusa tijekom višesatne križne muke nakupila se velika količina krvi u njegovu perikardu i pleuralnoj šupljini. Nakon Kristove smrti podijeljena je na bezbojnu plazmu i crvena krvna zrnca. Stoga su „krv i voda“ tekle sa Spasiteljeve probodene strane – kako je svjedočio sv. Ivan (19, 34).

Ista krv je tekla i iz njegovog nosa, a nalazi se i na licu Čovjeka iz Torinskog platna i na Marami iz Ovieda. Utvrđeno je da se radi o AB krvnoj grupi, istoj kao i na Torinskom platnu.

Nakon dugogodišnjeg detaljnog istraživanja marame iz Ovieda, stručnjaci iz različitih područja znanja predstavili su svoje rezultate na međunarodnom kongresu koji je održan u Oviedu od 29. do 31. listopada 1994. godine. Znanstvenici tvrde da je predmet njihova istraživanja bio sudarij, marama kojom se, prema židovskom običaju, brisalo lice umirućeg i stavljalo na njega odmah nakon njegove smrti. Lanena tkanina Oviedskog šala potječe iz 1. stoljeća i iz iste tkalačke radionice u kojoj je izrađeno platno naziva; Torinsko platno.

Također, istraživanjem peludi pronađene na ovoj relikviji, koje je istražio najbolji svjetski stručnjak za tu oblast, švicarski kriminolog Max Frei, utvrđeno je da ovo platno dolazi iz Palestine iz vremena Krista.

Osim toga, rezultati analize mrlja od krvi i slike lica na Marami pokazuju da je prekrivao lice pokojnika koji je imao bradu, brkove i dugu kosu. Korištenjem tehnike polarizacije slike pokazalo se da se 70 mjesta na čelu i 50 na obrazima lica na Marami poklapa s odrazom lica na Torinskom platnu, pa su odrazi slični u svim detaljima. Štoviše, bilo je moguće izmjeriti odraz duljine nosa na šalu; pokazalo se da je identično duljini nosa čovjeka na Torinskom platnu.

Prema židovskom običaju, Kristovo tijelo prije stavljanja u grob najprije je prekriveno pokrovom od preko četiri metra, a zatim pažljivo vezano za vrat. S druge strane, Isusu se na glavu stavljala marama, kojim su mu prije obrisali lice, odmah nakon skidanja tijela s križa. Prema židovskim običajima, sve što je imalo dodira s krvlju pokojnika moralo se staviti zajedno s lešom u grobnicu. Dakle, rezultati znanstvenih istraživanja jasno ukazuju na vjerodostojnost predaje da je Oviedski šal doista šal (sudarion) koji je prekrivao Isusovo lice nakon Njegove smrti. I možemo dodati: koji je također bio svjedok Njegovog uskrsnuća.

marama

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er