CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Čudesan izvor koji ozdravlja : Voda koja je provrla iz stijene izliječila je slijepca, a teče i danas

Čudesan izvor koji ozdravlja : Voda koja je provrla iz stijene izliječila je slijepca, a teče i danas… Sv. Odilija stoljećima kod Boga zagovara slijepe i slabovidne i donosi ozdravljenja. U njenom svetištu u Mont St. Odile, u francuskoj pokrajini Alsace, u tijeku je veliki Jubilej 1300. obljetnice njene smrti.

Sveta Odilija (Odile, Odilia, Ottilia), opatica iz VII. i VIII. stoljeća, rođena je 660. u Alsaceu. O njezinom životu kruže mnoge predaje i legende. Pokušat ćemo ih objediniti u jedinstvenu priču. Naime, alzaški grof Adalrich dugo je čekao muškog potomka, ali mu je žena rodila djevojčicu. Ispostavilo se da je dijete slijepo.

Razjareni velikaš protjerao je slijepu kćer iz svoga grada Hohenburga. Njezina majka povjerila je Odiliju brizi jedne burgundske seljačke obitelji u Palmi (vjerojatno današnji Baume-les-Dames). Djevojčica je rasla bez ljubavi oca i majke, pa se u njezinom srcu od malih nogu razvila ljubav prema dragom Bogu.

odilija

Odilija je na čudesan način oživjela svoga brata.

U dvanaestoj godini stupila je u jedan ženski samostan. Kad je navršila petnaest godina, pokrstio ju je sveti Erhard, biskup Regensburga. Tada se dogodilo čudo i Odilija je progledala. Njezina majka doznala je za to čudo i poslala u samostan sina Hughesa, godinu dana mlađeg od Odilije, da sestru dovede kući. Kad je Hughes doveo Odiliju pred oca, on se silno razljutio na sina, udario ga mačem i nehotice usmrtio. Odilija ga je na čudesan način oživjela, a otac se pokajao i dopustio Odiliji da ostane živjeti s obitelji.

Osnivanje samostana

Uskoro je neki velikaš zaprosio Odilijinu ruku, a grof Adalrich mu je obećao kćerku. Tada je Odilija pobjegla preko rijeke Rajne i sakrila se u pećini u dolini Musbachtal, nedaleko njemačkog grada Freiburga im Breisgau. Po drugim izvorima, njeno sklonište nalazilo se kod Arlesheima, nedaleko Basela u Švicarskoj. Vratila se tek kad je dobila očevo jamstvo da je neće prisiljavati na udaju.

Otac joj je čak darovao dvorac Hohenburg i sagradio joj opatiju, u kojoj je do smrti boravio i on, zajedno sa suprugom. Oko Odilije okupilo se uskoro stotinjak njezinih prijateljica, a ona je postala nadstojnica glasovite augustinske opatije Hohenburg.

To joj je bilo omiljeno mjesto, u kojem je sate i sate provodila u molitvi i primajući hodočasnike, a mnogi od njih dolazili su iz dalekih zemalja. U podnožju planine Odilija je nakon viđenja, u kojem joj se ukazao sveti Ivan Krstitelj, osnovala i drugi samostan, Niedermünster, a uz njega i bolnicu, u kojoj je primala siromašne i nemoćne.

Čudotvorni izvor

Jednoga je dana na putu iz Hohenburga susrela slijepog i žednog prosjaka. Na tom je mjestu Odilija udarila o stijenu, a voda koja je provrla iz stijene izliječila je slijepca. Ozdravljujuća voda iz tog izvor do danas nije prestala teći.

Na ploči postavljenoj na tom mjestu stoji natpis: “Hodočasnici, zaustavite svoje korake i odmorite se, da biste se molili Bogu, da i On na ovom čudesnom izvoru prosvijetli vaše duše.”

Odilija je nastavila činiti djela milosrđa sve do svoje smrti. Kada je preminula, njeno je tijelo smješteno u sarkofag koji je i danas vidljiv u kapeli grobnice. Pripisuju joj se mnoga čudesa i ozdravljenja. Izvor teče i danas. Na tom mjestu, nazvanom po njoj, Mont Sainte-Odile (Odilienberg), sveta Odilija je preminula 13. prosinca 720. Tamo je i pokopana u kapeli u blizini samostanske crkve.

izvor

Predaja govori da se nakon smrti nakratko vratila među žive i svojim sestrama opisala ljepote neba. Sveta Odilija je zaštitnica vida, očiju, slabovidnih osoba, svoga rodnog Alsacea, francuske regije s burnom prošlošću i čestim promjenama državnog suvereniteta (francuskog i njemačkog), te mnogih naselja, župa, crkava i kapela, osobito u Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji.

Opatija i danas privlači hodočasnike

Duhovno središte Alsacea, smješteno na nadmorskoj visini od 753m, Mont Sainte-Odile drago je srcima svih mještana. Zajedno s katedralom u Strasbourgu, Mont Sainte-Odile i danas je amblematično mjesto Katoličke Crkve u pokrajini Alsace. Za svakog žitelja Alsacea to je mjesto prava svetinja, a tamo i danas dolaze brojni hodočasnici iz svih krajeva Europe i svijeta. U samostansko okružje može se i danas doći ili kao hodočasnik ili kao turist. 

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er