CRKVA

Crnogorski biskupi protiv COVID-potvrda za vjerske objekte: Ostajemo vjerni svom pastirskom poslanju i nasljedovanju Krista

Katolički biskupi i svećenici, nasljedujući svoga učitelja Isusa Krista, ostat će vjerni svom pastirskom poslanju i pružati svojim vjernicima utjehu i okrjepu po svetim sakramentima

Crnogorske vlasti prije nekoliko dana najavile su da će od 1. prosinca za ulazak u vjerske objekte biti potrebne COVID-potvrde. Tamošnji katolički biskupi usprotivili su se njihovoj odluci. Njihovo priopćenje, objavljeno na stranicama Kotorske biskupije

Svoj stav o Covid potvrdama izrekli su katolički biskupi Crne Gore

Zadnjih dana pristiglo je više upita od predstavnika medija u vezi sa stavom Katoličke Crkve o najavljenom zahtjevu da se na ulazu u crkve moraju pokazati nacionalne digitalne covid potvrde. Svoj stav o tome izrekli su katolički biskupi Crne Gore u izjavi koja je objavljena na mrežnim stranicama Kotorske biskupije, a prenosimo je u cijelosti:

Katolička Crkva u Crnoj Gori je od samih početaka pandemije, da bi zaštitila zdravlje vjernika koji pohađaju crkve, samostalno primjenjivala mjere za suzbijanje korona virusa, kakve su bile na snazi u drugim zemljama. Kad su donesene mjere na razini države, nastojali smo se držati svih danih uputa i preporuka. Zahvalni smo Bogu jer nijedna katolička crkva u Crnoj Gori nije bila žarište zaraze niti širenja korona virusa.

Katolička Crkva, kao dio društva ove zemlje, odgovorno i ozbiljno se, osobito preko Caritasa, uključuje i daje svoj doprinos u brizi za fizičko zdravlje svih ljudi. Isto tako ne zaboravlja svoje specifično poslanje brige za duhovno i duševno zdravlje svojih vjernika i svih bližnjih koji joj se obraćaju za pomoć.

Ta briga za duše, što je specifikum Katoličke Crkve, pa i drugih Crkava i vjerskih zajednica, traži od nas da u ovim prilikama pandemije ne zaboravimo to svoje temeljno poslanje. Zato smatramo da bi društvo kao takvo trebalo prepoznati i uvažiti naše mišljenje.

Stoga nas iznenađuju odluke koje se donose bez prethodnih konzultacija s crkvenim poglavarima, tim više što duboko zadiru u vjersku slobodu i samu dobrobit vjernika koji svojim odgovornim pristupom borbi za zdravlje daju i svoj doprinos nošenjem maski i cijepljenjem.

Smatramo potrebnim naglasiti da nas zbunjuju i ponižavaju stavovi pojedinaca koji bi htjeli da se vjerski djelatnici pretvore u inspektore i policajce, kada je u pitanju pridržavanje i provođenje donesenih mjera.

Katolički biskupi i svećenici, nasljedujući svoga učitelja Isusa Krista, ostat će vjerni svom pastirskom poslanju i pružati svojim vjernicima utjehu i okrjepu po svetim sakramentima, ne tražeći od njih bilo kakve isprave i dokaze o zdravstvenom stanju, držeći se, kao i do sada, korisnih propisa za suzbijanje korona virusa.


Mons. Rrok Gjonljeshaj, barski nadbiskup

Mons. Ivan Štironja, kotorski biskup

kta

biskupi iz crne gore

www.medjugorje-news.com

Izvor
kta

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button