CRKVAVJERA I DUHOVNOST

CRKVA UPOZORAVA! Mnogi katolici koriste pobožnost koja je duhovno opasna

Anđeoski svijet vrlo je tajanstven i može ljude zbuniti. Anđele ne vidimo iako su zabilježene brojne vizije biblijskih likova. Mnogi se tako pitaju koliko je zapravo spomenuto arhanđela u Bibliji? Biblija daje imena samo trima duhovima koje svrstavamo u anđele. To su Mihael (Otk 12, 7) Gabriel (1, 19) i Rafael (Tob 12, 15).

Međutim u knjizi Tobijevoj kad Rafael otkriva svoj identitet arhanđeo kaže; Ja sam Rafael jedan od 7 anđela koji stoje i služe Gospodina u slavi. (Tob 12, 15)

To je mnoge navelo da vjeruju kako postoji sedam arhanđela. Taj se broj također pojavljuje u knjizi po Enochu, drevnom židovskom spisu koji ni u hebrejskoj tradiciji ni u Katoličkoj crkvi nije prihvaćen kao kanonski.

Enoh navodi sedam arhanđela; Mihael, Gabriel, Rafael, Urijel, Fanuel, Sarijel i Raguel. Ime Urijel također se pojavljuje u još dvije Esdre, također židovskom drevnom tekstu koji nije prihvaćen u kanonske spise ali ga prihvaćaju neke pravoslavne. Uriel je čak ponekad i prikazan na nekim ikonama i vitrajima kršćanskih crkava. Budući da neke kršćanske crkve prihvaćaju to ime kao službeno mnogi su katolici razvili pobožnost prema tim izvanbiblijskim anđelima.

Treba imati na umu da Katolička crkva jasno naglašava da to može biti vrlo duhovno opasno.

U Direktoriju narodne pobožnosti Crkva kaže: Praksu dodjeljivanja imena anđelima treba obeshrabriti osim u slučaju Mihaela, Gabriela i Rafaela koje pronalazimo u svetom pismu. Biblija nam daje jedini i konačni popis arhanđela. Bilo koje drugo ime je sumnjivo jer nije dio božanske objave. Ne znamo je li ime Uriel nadahnuto od Boga, je li ljudski izum ili pak demonske namjere.

No, to ne znači da postoje samo tri anđela. Pismo jasno kaže da postoji ‘mnoštvo’ anđela kako to spominje sveti Luka pri rođenju Isusovom (Lk 2,13).

Božja se kreativnost ne bi smjela svesti na samo tri anđela ali istovremeno ne bi smjeli razvijati pobožnosti prema anđelima koje Božja riječ ne potvrđuje.

www.medjugorje-news.com/dnevno.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er