CRKVA

Crkva u Europi svakog će dana korizme slaviti misu na nakanu za mir u Ukrajini: BiH na rasporedu je…

Mjesne Crkve u Europi molit će za mir u Ukrajini i svijetu te za žrtve pandemije tako da svaka zemlja slavi misu jednog dana u korizmi, priopćio je Tiskovni ured Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), 1. ožujka.

Mise će se u pojedinim europskim biskupskim konferencijama slaviti prema utvrđenom rasporedu: Hrvatska biskupska konferencija je na rasporedu 10. ožujka, a Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine 7. ožujka.

Crkva u Europi okuplja se oko euharistijskog stola. Od Čiste srijede i kroz cijelu korizmu predsjednici biskupskih konferencija našeg kontinenta slavit će misu na kojoj će uputiti zaziv za mir i moliti za poginule u ratu i umrle od bolesti COVID-19, stoji u priopćenju, javlja Radio Vatikan.

Europski biskupi pridružili su se apelu pape Franje da Pepelnica bude Dan molitve i posta za mir, a kako je naveo predsjednik CCEE-a, nadbiskup Vilniusa mons. Gintaras Grušas, pridružuju se i apelu Svetog Oca da se utihnu oružja, te da se odmah prekine rat u Ukrajini i radi na miru:

Razlozi za mir jači su od svake računice partikularnih interesa i svakog oslanjanja na uporabu oružja”.

Ovo vrijeme korizme ujedno je prilika da ponovno potvrdimo blizinu Crkve onima koji su trpjeli i još se bore s koronavirusnom bolesti, da uputimo prošnju za prestanak pandemije i da se na misi prisjetimo žrtava bolesti COVID-19, – a njih je uistinu mnogo, stoji u priopćenju CCEE-a.

Inicijativa uključuje sve europske biskupske konferencije te će, kao i prošle godine, svaka nacionalna biskupska konferencija biti uključena u organiziranje barem jedne mise. Želja je da to bude znak zajedništva i nade za čitav kontinent; vrijeme posta i molitve “da se osjećamo kao braća i sestre i uputimo prošnju Bogu da okonča rat”.

Prema rasporedu, koji je dostupan na službenim mrežnim stranicama CCEE-a, Hrvatska biskupska konferencija na rasporedu je 10. ožujka, kada će se mise slaviti i u biskupijama. BK BiH je na rasporedu 7. ožujka, a mise će se slaviti u tri katedrale.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er