VJERA I DUHOVNOST

Istina o jednom od najuznemirujućih proročanstava u novijoj povijesti

Ovo je jedno od proročanstava o kojem se najviše raspravlja. Pokušajmo razjasniti tri dana tame.

Mnogi katolički blogovi s nepovjerenjem su se odnosili prema temi Tri dana tame. Tri dana tame predstavlja jedan od najraspravljanijih proročkih predznaka novijeg doba. Mnogi prelati i predstavnici Crkve opetovano su izrazili skepticizam prema ovom proročanstvu. Razborit odmak koji je također rezultat otkrića nekih pogrešnih atribucija navodnih vizija.

“Sunce je postalo crno”

“Kad je Jaganjac otvorio šesti pečat (…) sunce je postalo crno kao kostrijet” Ovaj citirani odlomak Apokalipse (6,12) vjerno je preveden iz izvornog teksta, u kojem se izričito spominje sunce crne boje, kao potamnjelo ili više neaktivno – μέλας, „crno“.

Još je jasniji sljedeći odlomak posvećen prve četiri trube koje su zatrubili anđeli (8,12): Četvrti je anđeo zatrubio i trećina sunca, trećina mjeseca i trećina zvijezda bili su pogođeni i potamnjeli: dan je izgubio trećinu svjetla, a noć isto. Opis je uglavnom nejasan, govori o općem gubitku sjaja nebeskog svoda bez preciziranja trajanja tog događaja, no ostaje temeljni trag. Ovaj drugi odlomak preveden je vjerno izvornom tekstu stoga, i u ovom slučaju, možemo biti sigurni da ulomak nije podložan različitim ili proizvoljnim tumačenjima. Glagol σκοτίζω (u tekstu σκοτισθῇ) općenito znači „zamračiti“, ali se također može shvatiti kao „odsutnost Božjeg svjetla“: tama koja zapravo nikada nije bila doživljena na zemlji, odsutnost Boga koja posljedično proizvodi odsutnost svjetla . Zvijezde potamne jer na zemlji nema Boga, mogli bismo sažeti: s tim u vezi neka proročanstva govore o trenutku u kojem će se Stvoritelj “povući” iz svijeta koji je do tog trenutka podržavao unatoč nevjernosti ovoga.

Naravno, Apokalipsa nije jedini biblijski tekst u kojem postoje elementi koji se mogu pripisati zloglasna “tri dana tame”. Otac Livio Fanzaga, jednostavnim, ali preciznim izrazom, obično ponavlja da Nebo voli pozivanje na Stari zavjet kada je u pitanju “komunikacija” s ljudima našeg doba. I, samo ponovnim čitanjem Izlaska (10:21-22), nalazimo eksplicitno eksplicitan odlomak: Tada Gospodin reče Mojsiju: ​​”Pruži svoju ruku prema nebu i neka bude tama u zemlji egipatskoj, tako gusta da se može dodirnuti. Mojsije je ispružio svoju ruku prema nebu, i tri je dana vladao mrkli mrak po cijeloj egipatskoj zemlji. Točno kao što se događa za gore spomenuti šesti pečat (pretposljednji), također u devetoj egipatskoj pošasti (pretposljednji) svjetlo ustupa mjesto tami, najavljujući posljednju i razornu kaznu.

Općenito, uzimajući u obzir brojne paralele (skakavci, masivna smrt životinja, čirevi), mogli bismo ustvrditi da će se mučenja rezervirana za Egipat prije 3500 godina reproducirati na globalnoj razini u novije vrijeme. To je napisao prorok Joel 600 godina prije vizije apostola Ivana “Sunce će se pretvoriti u tamu, a mjesec u krv, prije nego dođe veliki i strašni dan Gospodnji” (2,31). Isto su napisali proroci Amos (8,9) i Sefanija (1,14-15) 800 odnosno 700 godina prije nego što je Apokalipsa sastavljena.

Zanimljivo je primijetiti da je pojam tame u drevnim vremenima bio tipičan za Šeol (שְׁאוֹל), izraelsko podzemlje, stoga usko povezano sa sferom smrti.

Tama u proročanstvima svetaca

Netko je nedavno izjavio da je “podrijetlo ovog proročanstva dvojbeno, pripisuje se nekim svecima i blaženicima te mnogim nepouzdanim misticima i vidiocima, u smislu da nitko od Crkve u njima nikada nije prepoznao darove koji dolaze od Duha Svetoga”. Čini nam se da je to riskantna izjava s obzirom na veliku količinu dostupnu na tu temu.

Jedan od primjera koji ćemo navesti jest onaj sv. Gašpara Bufala (1786. – 1837.), utemeljitelja kongregacije Misionara Predragocjene Krvi kojeg je Pio XII. proglasio svetim 1954.

U jednoj od svojih pjesama, nakon vizije koju je napisao: Smrt nepokajanih progonitelja Crkve dogodit će se tijekom tri dana tame. Onaj tko preživi tri dana tame i žalosti, činit će se sebi kao jedini preživjeli na zemlji, jer će zapravo svijet biti prekriven leševima. Viđenje također potvrđuje časna Elena Aiello (1895. – 1961.) i sv. Maria od Raspetog Isusa (1846. – 1878.), oboje naravno priznati od Crkve.

Sveta Faustina Kowalska (1905. – 1938.) primila je od Isusa objavu upravo u skladu s onim što je do sada rečeno: Prije nego što dođe dan pravde, ovaj će znak biti dan ljudima na nebu: svako svjetlo na nebu će se ugasiti i bit će velika tama nad cijelom zemljom.

Ipak, najdetaljniji opis ovog događaja daje blažena Anna Maria Taigi (1769. – 1837.), a potvrđuje ga čak i blažena Elisabetta Canori Mora (1774. – 1825.): Na Zemlju će doći ogromna tama koja će trajati tri dana i tri noći. Ništa neće biti vidljivo, a zrak će biti štetan i kužan i nanijet će štetu, iako ne isključivo neprijateljima religije. Tijekom ta tri dana umjetno svjetlo neće biti moguće; gorjet će samo blagoslovljene svijeće. Tijekom ovakvih dana užasa, vjernici trebaju ostati u svojim domovima moliti krunicu i moliti Boga za milost. Svi neprijatelji crkve (vidljivi i neznani) će nestati na Zemlji tijekom ove sveopće tame, osim samo onih nekoliko koji će se obratiti . Zrak će biti zaražen demonima koji će se pojavljivati ​​u svim vrstama odvratnih oblika.

Tijekom vremena pojavile su se brojne nedoumice oko “blagoslovljenih svijeća” koje će se koristiti isključivo u domovima vjernika. Ta se činjenica, za pažljivog poznavatelja Biblije, ne bi trebala činiti kao anomalija: upravo u gore spomenutom poglavlju Izlaska, za vrijeme tame u Egiptu, “više se nismo vidjeli i tri dana nitko se nije sreo i nije se pomaknuo s gdje je bio; ali su svi sinovi Izraelovi imali svjetlost u svojim stanovima” (10,23).

Definitivno je zagonetniji – i strašniji – dio posvećen demonima. U nekim vizijama kužni zrak i tama koji će se proširiti zemljom opisani su kao pratnja demona pakla koji će svi biti oslobođeni iz svog vatrenog zatvora kako bi okrutno mučili ljude. Sam događaj mogao bi se povezati s odlomkom Apokalipse (9,1-4): “Peti anđeo je zatrubio i vidio sam zvijezdu koja je pala s neba na zemlju. Dobio je ključ od rupe bez dna; otvori jamu bez dna, a iz jame se diže dim poput dima iz velike peći, koji zamrači sunce i atmosferu. Iz dima su izašli skakavci koji su se raspršili po zemlji i dobili moć jednaku onoj koju imaju škorpioni zemaljski. I rečeno im je da ne štete ni travi, ni grmlju, ni drveću, već samo ljudima koji nemaju Božji pečat na čelima.”

Obratite pažnju na simbologiju: “zvijezda pala s neba” jasna je referenca na Lucifera, palog anđela; skakavci i škorpioni zapravo su zli duhovi s različitim karakteristikama koje proizlaze iz njihove funkcije. Međutim, odlomak ostaje nedovoljno definiran i nije ga lako povezati s onim što su napisali sveci, koji vrlo općenito govore da će “zrak biti prožet demonima” bez dodavanja detaljnih pojašnjenja.

U svjetlu onoga što je analizirano, također uzimajući u obzir uvide u grčku etimologiju nekih pojmova, čini se izrazito teškim proročanstvo o tri dana tame označiti lažnim, još gore ono o tami koja će obaviti Zemlju jer je dio Svetog pisma. Točka u kojoj je nedvojbeno potrebna jasnoća je točna funkcija đavla u događaju, budući da je često bila predmet subjektivnih spekulacija i koje su rezultirale ismijavanjem takvih objava, skrećući put razlučivanja mnogih vjernika.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er