VJERA I DUHOVNOST

Časne sestre ostaju u Afganistanu dok se strane snage povlače: Oslanjamo se na Boga…

“Odlučile smo se ne nastaniti u sigurnijoj zelenoj zoni jer smo htjele živjeti među običnim ljudima”, kaže časna sestra. Prošlo je gotovo 20 godina otkako su američke vojne snage ušle u Afganistanu, u potjeri za vođom Al Qaide Osamom bin Ladenom, glavnim umom napada na Svjetski trgovački centar. Sada će sve strane snage napustiti zemlju do kraja kolovoza piše Aleteia

Također je prošlo gotovo dva desetljeća otkako je papa Ivan Pavao II. pokrenuo organizaciju posvećenu spašavanju djece Afganistana. A časne sestre koje tamo podučavaju djecu s invaliditetom, pod pokroviteljstvom te organizacije, neće ići kući. Sestre Teresia Crasta (50), Indijka iz Instituta za Dijete Mariju, i Shahnaz Bhatti, sestra milosrdnica svete Joan Antide iz Pakistana, rade u školi Pro Bambini di Kabul (Pbk), koju je pokrenula organizacija osnovana kao odgovor na poziv Ivana Pavla II. da „spasi afganistansku djecu“. To je jedina škola takve vrste u Afganistanu, koja pohađa 50 djece u dobi od šest do 12 godina sa zaostatkom u razvoju, uključujući i ona s Down sindromom.

“Naš je cilj razviti njihov potencijal i, kad je to moguće, omogućiti im uključivanje u obrazovni sustav”, rekla je Teresia za AsiaNews. Obitelji djece jako su siromašne i nemaju sredstava za brigu o njima. “U Afganistanu su djeca često traumatizirana u maternici i nije rijetkost da se rađaju s problemima, malformacijama ili nekim oblikom invaliditeta”, rekla je sestra Teresia. Učenici dolaze iz susjedstva “gdje ne prođe dan bez eksplozije”, dodala je sestra Shahnaz. “Unatoč rizicima, odlučile smo se ne nastaniti u sigurnijoj zelenoj zoni jer smo htjeli živjeti među običnim ljudima.”

Pentagonovo izvješće ovog tjedna kaže da su talibani, koji su 2001. bili meta predsjednika Georgea W. Busha zbog pružanja utočišta Al Qaidi, brzo proširili svoju prisutnost na velike dijelove zemlje. “Brzina kojom su afganistanske sigurnosne snage izgubile kontrolu nad talibanima šokirala je mnoge i dovela do zabrinutosti da bi glavni grad, Kabul, mogao uskoro pasti”, izvijestio je CNN. Unatoč zabrinutosti da bi se Afganistan uskoro mogao vratiti u režim u kojem su žene građani drugog reda, a djevojčicama uskraćeno obrazovanje, sestre iz Pbk planiraju povećati upis u školu na 60 učenika.

Osim toga, nova će se sestra pridružiti osoblju, a Pbk će nuditi stipendije za mlade žene koje pokazuju potencijal da će postati građanke koje će raditi na izgradnji društva. Sestra Shahnaz rekla je da, iako sestre ne mogu javno ispovijedati svoju vjeru, “svi znaju da smo kršćani”. “Poštuju nas i cijene način na koji primamo svakoga kome je potrebna”, rekla je. “Ovdje imamo mnogo prijatelja, a za ostalo se oslanjamo na Boga.”

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er