VJERA I DUHOVNOST

Britanski sud: Katolička medicinska sestra nepravedno je otpuštena zbog nošenja križa

Bolnica u kojoj je radila Mary Onuoha zamolila ju je da skine svoju ogrlicu, ali je ona to odbila iz vjerskih razloga. Medicinska sestra u bolnici u Surreyju u Engleskoj dobila je parnicu za diskriminaciju pri zapošljavanju uz obrazloženje da je otpuštena s posla jer je nosila ogrlicu s malim zlatnim križem.

Mary Onuoha, katolička medicinska sestra zaposlena u Sveučilišnoj bolnici Croydon, prvi put je zamoljena da skine svoju ogrlicu 2014. Bolnica je tvrdila da su zahtjev izdali na temelju politike Nacionalne zdravstvene službe da nošenje ogrlica predstavlja rizik za zdravlje i sigurnost. Nakon nekoliko pokušaja da je natjeraju da prestane nositi simbol svoje vjere, bolnica ju je degradirala i premjestila da radi kao recepcionarka piše Aleteia

Otkaz je dobila 2020., nakon što je tamo radila kao medicinska sestra 18 godina. Onuoha je tada podnijela optužnicu rekavši da je nepravedno otpuštena, te da je bolnica povrijedila njezino slobodno izražavanje vjere prema članku 9. Europske konvencije o ljudskim pravima. Sud za zapošljavanje koji je donio presudu utvrdio je da zaposlenici obično nose nakit u bolnici i da ga uprava bolnice “široko tolerira”.

Drugi vjerski nakit i dodatke kao što su marame i turbani često je nosilo bolničko osoblje, utvrdio je sud. Osim toga, Onuoha je morala oko vrata nositi nekoliko užadi na kojima su bile oznake identiteta i propusnice. “Nije bilo odgovarajućeg objašnjenja zašto su ti predmeti dopušteni, ali križna ogrlica nije”, stoji u presudi. Panel je utvrdio da je “zdrav razum” diktirao da je rizik od infekcije njezina križa “vrlo nizak”, izvijestio je Evening Standard.

Kako prenosi Guardian, Onuoha, koja je odrasla u Nigeriji, rekla je: “Moj križ je sa mnom već 40 godina. To je dio mene i moje vjere i nikada nikome nije nanijelo štetu. “U ovoj bolnici ima osoblja koje ide četiri puta dnevno u džamiju i nitko im ništa ne govori. Hindusi nose crvene narukvice na zapešćima, a muslimanke u kazalištu nose hidžab. “Ipak, moj mali križić oko vrata smatrao se toliko opasnim da mi više nije bilo dopušteno raditi svoj posao.

Ja sam jaka žena, ali tretiraju me kao kriminalca.” Iako je Sud utvrdio da je bolnica diskriminirala Onuohu, oni su izjavili da nisu “namjerno gađali križ kao simbol kršćanske vjere”. Kršćanski pravni centar, skupina koja je podržala Onuohu u njezinu slučaju, rekla je da je slučaj pobjeda vjerskih sloboda. Andrea Williams, izvršna direktorica Kršćanskog pravnog centra, rekla je: “Od početka se ovaj slučaj odnosio na jednog ili dva člana osoblja koje je uvrijedio križ – svjetski priznati i cijenjeni simbol kršćanske vjere.

“Uznemirujuće je što je iskusna medicinska sestra tijekom pandemije bila prisiljena birati između svoje vjere i zanimanja koje voli”, rekla je. Glasnogovornik NHS-a rekao je Standardu da će preispitati politiku zdravstvene agencije o nakitu. “Željeli bismo se ispričati gospođi Onuoha i zahvaliti vijeću Employment Tribunala na njihovom pažljivom razmatranju ovog pitanja”, rekao je.

Katolička medicinska sestra nepravedno je otpuštena zbog nošenja križa

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er