VIJESTI

Britanci predlažu amandman o posljednoj pomasti

Britanski zakonodavci službeno su parlamentu predložili tzv. “Amessov amandman” koji želi osigurati uvjete u kojima katolički svećenici mogu dati posljednju pomast na mjestima zločina. “Katolici vjeruju da bolesničko pomazanje pomaže odvesti dušu Bogu nakon smrti, zbog čega bismo trebali primijeniti Amessov amandman po kojemu bi svatko, bez obzira gdje se nalazio, u staračkom domu ili na mjestu zločina, mogao dobiti taj sakrament”, rekao je laburistički član donjeg doma parlamenta Mike Kane.

Amandman su predložila četvorica članova Doma lordova, gornjeg doma parlamenta Velike Britanije. U prijedlogu stoji: “Pri osiguravanju mjesta zločina na kojemu se nalazi ozbiljno ozlijeđena osoba, s velikom smrtnom opasnošću, postoji pretpostavka da policijski službenik treba dopustiti dolazak predstavnika vjerske zajednice kako bi na osobu primijenio vjerski obred ili molitvu”.

Zamisao o “Amessovu amandmanu” nastala je nekoliko dana nakon što je sir David Amess, dugogodišnji konzervativni član parlamenta, nasmrt izboden u crkvi u mjestu Leigh-on-Sea u Essexu, piše CNA.

Prema izvještajima s mjesta zločina, policija je onemogućila pristup svećeniku koji je katoličkom vjerniku Amessu želio pružiti posljednju pomast.

U policijskom očitovanu navedeno je kako je to učinjeno kako bi se sačuvala cjelovitost mjesta zločina i omogućio nesmetan rad hitnih službi.

“Katolici vjeruju da bolesničko pomazanje pomaže odvesti dušu Bogu nakon smrti, zbog čega bismo trebali primijeniti Amessov amandman po kojemu bi svatko, bez obzira gdje se nalazio, u staračkom domu ili na mjestu zločina, mogao dobiti taj sakrament”, rekao je laburistički član donjeg doma parlamenta Mike Kane.

Počinitelj zločina 25-godišnji je somalijski emigrant Ali Harbi, koji je ubrzo i uhićen. Suđenje se očekuje u ožujku 2022. godine. Prema tužitelju Nicku Priceu, Harbi će biti optužen za zločin iz vjerskih i ideoloških pobuda.

Katolički nadbiskup Westminstera kardinal Vincent Nichols poslao je priopćenje s izrazima sućuti Amessovoj obitelji te je pozvao na molitvu za njega i njegovu obitelj, kao i za sve njemu bliske osobe.

“David je svoj poziv katolika u javnom životu provodio velikodušno i pošteno, služio je u parlamentu četiri desetljeća i poštovali su ga predstavnici svih političkih stranaka. Njegova prerana smrt veliki je gubitak”, kazao je kardinal Nichols, koji je istaknuo i veliki Amessov doprinos u organizaciji posjeta pape Benedikt XVI. britanskom parlamentu tijekom Papina apostolskog putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo u rujnu 2010. godine.

Pokojni David Amess iza sebe ostavio je suprugu Juliju i njihovo petero djece.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er