SVECI

Blaženi Gracija Kotorski

Bl. Gracija Kotorski rođen je 27. studenog 1438. godine u mjestu Muo u Boki Kotorskoj. Kao pomorac obilazio je jadranske gradove. Slušajući jednom prigodom propovijed redovnika Šimuna iz Kamerina, u Graciju se rodila želja postati redovnik, svoj život posvetiti Bogu i radu na dobrobit ljudi.

Ušao je u ogranak augustinskog reda na brdu Ortone kod Padove i postao redovnik – brat laik. Živio je strogim pokorničkim životom, ispunjenim djelima ljubavi prema bližnjima. Često su ga slali u Padovu tješiti nevoljne i miriti zavađene gradove. Bio je obdaren mističnim iskustvima i proroštvima. Posebno je štovao Euharistiju, a Bog je njegovu pobožnost nagradio čudom. Dok je Gracije okopavao vrt, rastvorili su se zidovi obližnje crkve da bi on mogao i pogledom, a ne samo mislima, pratiti čin pretvorbe i podizanja.

Nakon 15 godina redovničkog života Gracije je premješten u Veneciju, na otočić Sv. Kristofora, gdje je proveo preostale godine svoga života. Za svete je mise znao pasti u euharistijski zanos, redovito se hraniom svetom pričesti a i izvan mise je mnogo vremena provodio u klanjaju Presvetom Oltarskom Sakramentu. Bio je poznat kao osobit prijatelj siromaha i prosjaka koji su mu često dolazili a on ih nikada nije odbio, pruživši im uvijek i materijalnu i duhovnu pomoć.

Umro je 9. studenog 1508. godine. Na njegov zagovor događala su se brojna uslišanja. Kad je Napoleon zaposjeo Veneciju, augustinci su morali napustiti otok sv. Kristofora. Tom su prigodom 1810. godine Gracijeve relikvije darovali njegovom rodnom mjestu. Blaženim ga je 1889. godine proglasio papa Leon XIII. Relikvije se danas nalaze u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er