SVECI

Blažena Margareta Ward- mučenica

Danas se spominjemo blažene mučenice Margarete Ward. O njezinu životu malo znamo. Margareta je živjela u 16. st., a potjecala je iz pokrajine Cheshir u Engleskoj. Njezina je obitelj bila među najodličnijima u Engleskoj, a posljednje je godine života provela u Londonu.

Jednoga je dana saznala da je u zatvor dospio svećenik William Watson koji je bio podvrgnut mučenju. Ovaj je svećenik i prije bio u zatvoru, gdje je i tada bio mučen, pa je pristao sudjelovati u anglikanskom bogoslužju. Međutim, došavši na slobodu, pokajao se za svoju slabost, javno se ispovjedio i zamolio oproštenje od katoličke zajednice.

Dakako da je time navukao bijes na sebe, pa su ga utamničili i podvrgnuli još žešćim mukama. Margareta ga je dolazila utješiti i ohrabriti. Na kraju mu je pomogla u bijegu. Nakon što je osumnjičena, priznala je sudjelovanje u organizaciji bijega, ali nikako nije željela odati skrovište svećenika.

Ponudili su joj slobodu uz uvjet da se prikloni kalvinskom bogoslužju i za oproštenje zamoli kraljicu Elizabetu. Odgovorila je da kraljicu Elizabetu nema za što moliti oproštenje jer je ni u čemu nije povrijedila, a njezina joj vjera ne dopušta nikakvo sudjelovanje u novotarskim bogoslužjima. Stoga je 30. kolovoza 1588. godine hrabro uzišla na stratište u Tyburnu. Žrtvovala je svoj život za katoličku vjeru koje se nije kanila odreći ni po koju cijenu.

Margareta Ward samo je jedna od brojnih katolika koji su za vrijeme kraljice Elizabete posvjedočili svoju vjernost Kristu i Evanđelju. Papa Pio XI. proglasio ju je blaženom 15. prosinca 1925. godine.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er