CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Blažena Djevica Marija: Svetica svih majki

Blažena Djevica Marija Dok je Krist visio umirući na križu, stavio je svoju Blaženu Majku pod skrb svog apostola, svetog Ivana Evanđelista. “Evo ti majke”, rekao je Krist Ivanu, ali i svima nama. Marija je naša duhovna majka – majka s najviše ljubavi koju je svijet ikad upoznao, jer kao svoju djecu računa cijelo čovječanstvo.

Nadbiskup Fulton Sheen jednom je rekao: “Svaka osoba nosi u svom srcu sliku onoga koga voli.” A među katolicima i pravoslavnim kršćanima nijedan svetac nije voljeniji od Marije, piše Simply Catholic.

Pretpostavljam da sve majke i znaju i još uvijek ne znaju sve o svojoj djeci – to je posebno bio slučaj za Mariju. To što ju je Bog između svih žena izabrao za majku spasitelja, bila je tajna koju tijekom svog zemaljskog života nikada nije u potpunosti razumjela. U svom evanđelju sveti Luka nam govori da je Marija razmišljala ili razmišljala o ovoj tajni u svom srcu. Gledajući ga, njezin sin Isus u svakom je pogledu bio potpuno čovjek, osim što za razliku od nas nikada nije počinio nikakav grijeh. Ipak je bio i u potpunosti Bog, što je prvi put otkrio na vjenčanju u Kani kada je, na majčin zahtjev, poštedio neugodnosti mladenka i mladoženja promijenivši vodu u fino berbeno vino.

Možemo zamisliti Marijin ponos kada je Isus započeo svoju javnu službu i svojim poučavanjem pokazao svijetu put do spasenja, a svojim čudima pokazao Božje suosjećanje i milosrđe prema bolesnom, patničkom svijetu. Također možemo zamisliti njezinu intenzivnu emocionalnu agoniju dok je slijedila sina dok je bio ponižen, mučen i razapet. Ne postoji potresnija slika Marije od Pietà – slomljene majke koja u naručju drži tijelo svog beživotnog djeteta. Svaki roditelj koji je izgubio dijete točno zna kako se Marija osjećala u tom trenutku.

Danas u velikim svetištima Lourdesa, Fatime i Guadalupe, u župnim crkvama, kapelicama i oratorijima, u nekom tihom kutku srca, milijuni pozivaju Mariju u pomoć. Ona je, kako je blaženi papa Pio IX. 1851. rekao, „najbolja od majki, naša najsigurnija povjerenica … sam motiv naše nade“.

Osim što je zaštitnica majki, Gospa je i zaštitnica žena u porodu, redovnica, redovničkih zvanja i bezbrojnih gradova, mjesta i država.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er