CRKVAVIJESTI

Austrijski svećenici protive se odluci Vatikana o zabrani blagoslova istospolnih parova

Više od 300 liberalnih austrijski katoličkih svećenika usprotivilo se odluci Vatikana kojom se zabranjuje blagoslov istospolnih zajednica.

“Ova odluka uvreda je za mnoge Kršćane i protivna je oslobađajućoj Isusovoj poruci”, priopćio je u utorak pokret svećenika znan kao Pfarrer-Initiative. 

Vatikanski doktrinarni ured, Kongregacija za nauk vjere (CDF), u ponedjeljak je donio tu odluku kao odgovor na pitanja i poteze u nekim župama da se takvi blagoslovi omoguće u znak dobrodošlice homoseksualnim katolicima.

Rečeno je da takvi blagoslovi nisu dopušteni iako su “motivirani iskrenom željom pružanja dobrodošlice homoseksualnim osobama” i pomaganja da odrastu u vjeri.

U odluci CDF-a navodi se da, budući da je brak između muškarca i žene sakrament, a blagoslovi su povezani sa sakramentom braka, oni se ne mogu proširiti na istospolne parove.

Austrijski skupina protivi se tom argumentu te je najavila da će nastaviti blagoslivljati homoseksualnu ljubav, prenosi njemačka agencija dpa. Ista je skupina 2011. objavila poziv na „neposluh“ kojim je tražila da se zarediti mogu i žene i oženjeni muškarci. 

Dodajmo kako su posljednjih mjeseci sve učestaliji pozivi iz određenih crkvenih krugova u zemljama njemačkog govornog područja da Katolička Crkva odobri liturgijski blagoslov istospolnih zajednica.

Ti se pozivi najviše vežu uz kontroverzni “sinodalni put” kroz koji trenutno prolazi Katolička Crkva u Njemačkoj, a na kojem su posebno glasni glasovi koji žele promijeniti Crkveno spolno učenje i nauk o ređenju žena.

Tako je u lipnju prošle godine predsjednik Njemačke biskupske konferencije, biskup Georg Bätzing ustvrdio da bi se u sinodalnim odlukama mogao naći crkveni blagoslov homoseksualnih parova. Biskup Limburga istaknuo je kako “nemali broj njih pati zbog toga što njihove veze ne mogu dobiti puno Crkveno odobrenje” te da iščekuju pozitivni “signal” iz Crkve. Pritom je upozorio da, po njegovom mišljenju, način na koji se trenutno naučava Crkveni nauk ljudi doživljavaju kao “moral zabrane”.

Biskupija Essen otišla je pak korak dalje pa je na njenim službenim stranicama osvanuo video u kojem se otvoreno poziva na potpunu promjenu crkvenog pogleda na (homo)seksualnost.

Dodajmo za kraj kako je prije manje od mjesec dana biskup Mainza Peter Kohlgraf javno podržao knjigu austrijskog svećenika o formalnom blagoslovu istospolnih parova, poručivši da se ne može očekivati od svih katolika s homoseksualnim tendencijama da žive čistoću.

www.medjugorje-news.com/ direktno.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er