EUROPAVIJESTI

Austrija uvodi nove strože mjere zbog novog južnoafričkog soja virusa

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, u nazočnosti ministra zdravlja Rudolfa Anschobera i ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera najavio je u utorak na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare u Beču nova ograničenja kretanja za austrijsku pokrajinu Tirol, koja je postala europski Hotspot južnoafričke mutacije koronavirusa (B.1.351).

Iz ograničenja je izuzet Istočni Tirol, u kojem nije zabilježen niti jedan slučaj navedene mutacije. „Moramo sve poduzeti kako bi spriječili širenje južnoafričke varijante, ako to ne uspije, moramo barem usporiti njeno širenje“, rekao je Kurz dodavši kako su se obje mutacije koronavirusa, i britanska i južnoafrička proširile Europom, pa tako i Austrijom. „Ako se te mutacije brzo prošire, onda to stoji mnogo ljudskih života, a put povratka u normalnost dalje će se produžiti, napomenuo je, pojasnivši potom zašto se Tirol „zaključava“ prvotno na 10 dana.

„Obje mutacije su za trećinu zaraznije i opasnije (op. od prethodno dominirajuće). Prije svega je južnoafrička varijanta ekstremni izazov, jer cjepivo AstraZenece na nju ima posve mali učinak“, istakao je Kurz. Podsjetio je da bi do ljeta s AstraZeneca cjepivom trebalo biti cijepljeno gotovo 50 posto Austrijanaca. Austrijski kancelar je naglasio kako je u Tirolu već 400 sumnjivih slučajeva zaraze južnoafričkom mutacijom, a u 293 slučaja je ova virusna varijanta već potvrđena. Ono što najviše zabrinjava prema Kurzovim riječima je preko 120 aktivnih slučajeva zaraze južnoafričkom mutacijom u Tirolu, „velika većina u Schwazu“, dok ih je „samo“ 9 izvan Tirola. „Stoga je donesena mjera vremenski ograničena, ali nužna da bi se spriječilo ili barem usporilo daljnje širenje zaraze, kako na stanovnike Tirola, tako i na sve ostale dijelove Austrije, izlazak iz Tirola. A ona glasi, od petka 12. veljače, prvotno na 10 dana, izlazak iz Tirola moguć je isključivo uz predočenje negativnog korona testa, ne starijeg od 48 sati“, pojasnio je Kurz, napomenuvši da će novu mjeru ograničenja kretanja strogo kontrolirati policija i vojska.

Kurz je također ponovio, vezano uz jučerašnje izdavanje upozorenja o (ne)putovanju u Tirol, da se „preporučuje izbjegavanje putovanja u Tirol, koja nisu nužna“. Napomenuo je kako je pokrajinska vlada Tirola u svom Paketu mjera, između ostalog, predvidjela i izuzetno važno „masivno testiranje“ građana, s ciljem sprečavanja daljnjeg širenja zaraze. Ministar zdravlja Anschober je izvijestio o aktualnom epidemiološkom stanju u Austriji i 1.197 novozaraženih u proteklih 24 sata i padu broja aktivnih slučajeva zaraze na 3.346, te sedmodnevnoj incidenciji u Austriji od 101 slučaja zaraze na 100.000 stanovnika. „Najveća, od nekoliko nepoznanica je kakav će učinak na epidemiološko stanje imati mutacije“, rekao je Anschober. Napomenuo je kako se od prije 10 dana svaki pozitivan PCR test provjerava na mutacije. Vezano uz 400 sumnjivih i 293 slučaja zaraze južnoafričkim sojem virusa u Tirolu, Anschober je rekao kako je to „veliki broj“ i da je situacija „opasna“.

Pojasnio je da je vlada, s ciljem zaštite ne samo Tirolaca nego cjelokupnog austrijskog stanovništva morala donijeti mjeru kojom je „izlazak iz Tirola moguć samo s negativnim testom na koronavirus“. Ministar unutarnjih poslova Nehammer je rekao kako će policija, potpomognuta vojskom strogo kontrolirati cestovne i ostale izlaze iz Tirola. „Za prekršitelje ove mjere predviđena je novčana kazna do 1.450 eura“, poručio je Nehammer neposlušnima dodavši: „Širenje južnoafričke varijante mora se spriječiti“. Austrijski mediji navode kako je Tirol još dobro prošao, jer je prethodno bilo riječi i o njegovom stavljanju u potpunu karantenu.

www.medjugorje-news.com/vecernji.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er