MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Sveti Arkanđeo Rafael – božanski iscjelitelj za sve one koji pate bilo duševno ili tjelesno

Sv. Rafael je snažan zagovornik na kojega ne smijemo zaboraviti, pogotovo u teškim situacijama. Ime Rafael u hebrejskom jeziku znači ‘Bog ozdravlja’, ‘božanski iscjelitelj’ ili ‘Božji lijek’. Njegova je anđeoska misija na zemlji liječiti, što je veoma važno svima koji pate na bilo koji način.

Među trima arkanđelima koji se spominju u Bibliji, sv. Rafael je vjerojatno najmanje poznat. Vjerojatno što se on spominje samo u Starom zavjetu, dok su Gabrijel i Mihael nazočni i u Novom zavjetu, prenosi Aleteia.

O arkanđelu Rafaelu se govori u Knjizi o Tobiji, gdje ga se prikazuje kao ozdravitelja duše, tijela i duha. Prvi dio te biblijske knjige govori o životu Tobita, židovskog pravednika koji je pokapao mrtve čak i kad je to zabranio asirski okupator. Tobit je postao slijep kad mu je ptičji izmet upao u oko. Ta sljepoća je potrajala nekoliko godina, što je Tobita duboko rastužilo te je poželio umrijeti. U isto vrijeme ženu imenom Sara mučili su demoni. Udavala se je sedam puta, ali svaki put bi demon ubio mladoženju prve bračne noći, prije nego što je brak konzumiran. Ona je također bila depresivna i priželjkivala smrt. Sv. Rafael poslan je oboma.

Arkanđeo Rafael im je donio iscjeljenje prateći Tobitova sina Tobiju na putovanju na kojem je morao pronaći određenu ribu čija su jetra bila lijek. Rafael je bio prerušen kao Tobijin vodič i upravo zbog toga mu se često utječu hodočasnici u svojim moilitvama. Na putu kući Rafael i Tobija zadrže se u domu Tobitova poznanika, Sarina oca. Tobija i Sara se zaljube i odluče unatoč svim kušnjama vjenčati. Njihove prve bračne noći Tobija moli za čistu ljubav, a ta molitva, potpomognuta Rafaelovom anđeoskom moći, poražava demona koji je opsjedao Saru. Nakon što se je sa svojom suprugom vratio kući, Tobija je stavio riblja jetra na Tobitove oči i njegova je sljepoća izliječena. Na svadbi koja je održana u čast Sare i Tobije, obitelj je zahvalila Rafaelu, koji im se je onda otkrio kao arkanđeo.

Donosimo molitvu sv. Rafaelu koju mole svi oni koji pate bilo duševno ili tjelesno

Slavni arkanđele Rafaelu, veliki kneže nebeskih dvora, ti si poznat po svojim darovima mudrosti i milosti. Ti si vođa svima koji su na putu, bilo na kopnu, bilo u zraku, bilo na moru, ti si utjeha potlačenih i utočiste grešnika. Molim te, pomozi mi u mojim potrebama i u svim patnjama mojeg života, kao što si nekoć pomogao Tobiji na njegovim putovanjima. Budući da si Božji iscjelitelj, ponizno te molim da iscijeliš sve bolesti moje duše, kao i one na mojem tijelu. Posebno te molim za… (ovdje spomeni svoju nakanu) te za milost čistoće, da mogu biti hram Duha Svetoga. Amen. 

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker