ZANIMLJIVOSTI

NEVJEROJATNO OTKRIĆE Arheolozi su upravo pronašli najstariji natpis hebrejskog imena Bog

NEVJEROJATNO OTKRIĆE Arheolozi su upravo pronašli najstariji natpis hebrejskog imena Bog Otkriće sugerira da su drevni Izraelci bili pismeniji nego što se prije pretpostavljalo. Nevjerojatno rijetko arheološko otkriće moglo bi promijeniti sve što znamo o drevnoj izraelskoj pismenosti.

Aleteia donosi tekst o maloj olovnoj ploči na kojoj je bio ugraviran rani protoabecedni hebrejski tekst otkrivena je na planini Ebal, i datira iz 15. stoljeće pr. Krista .

Nalaz, koji je prethodio Svicima s Mrtvog mora više od tisućljeća, predstavlja najstarije poznato spominjanje hebrejskog imena Boga. The Times of Israel opisuje artefakt kao olovnu tablu 2 cm x 2 cm, koja je presavijena. Zove se “prokletnica”, koja je u nekim aspektima slična pravnom dokumentu. Ploča podsjeća onoga tko je nosi da će biti proklet ako ne ispuni neku obvezu iz Zakona.

Natpis glasi: “Proklet, proklet, proklet – proklet od Boga YHW./ Umrijet ćeš proklet./ Proklet ćeš sigurno umrijeti./ Proklet od YHW – proklet, proklet, proklet.” Haaretz’ Ruth Schuster objašnjava da je 40 slova ispisanih na tabletu osvijetljeno korištenjem visokotehnološkog skeniranja i analize. Riječ “prokletstvo” pojavljuje se 10 puta, a hebrejsko ime Boga, “YHW”, pojavljuje se dva puta.

Ovo je sada najstariji poznati primjer tetragramatona, koji se na kasnijim artefaktima vidi kao “YHWH”. Izraelska pismenost U intervjuu za Houston Chronicle, vodeći arheolog dr. Scott Stripling ustvrdio je da ovo otkriće pobija pretpostavke da je Biblija napisana dugo nakon što su se njezini događaji dogodili. Napomenuo je da bi autor ploče bio visokoobrazovan za svoje vrijeme.

“Ne može se više ustvrditi da biblijski tekst nije napisan sve do perzijskog ili helenističkog razdoblja, kao što su to učinili mnogi viši kritičari, kada ovdje očito imamo sposobnost napisati cijeli tekst u puno, puno ranijeg datuma”, rekla je Stripling. Ovo je veliki razvoj za naše razumijevanje načina na koji su drevni Izraelci vodili svoje zapise.

Prije se smatralo da su svi biblijski izvještaji preneseni kroz veliku usmenu predaju, a kasnije prepisani radi očuvanja. Ovo otkriće otvara mogućnost da su Izraelci čuvali vlastite dokumente još u kasnom brončanom dobu.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er