CRKVAVIJESTI

Apel za pomoć Libanonu

Caritas regije Bliskoga istoka i Afrike uputio je 17. kolovoza hitni apel za pomoć Libanonu, ističući da se humanitarna situacija pogoršala do neviđenih razmjera, prenosi Vatican News.

U apelu mjesnim, regionalnim i međunarodnim ustanovama objavljenom na arapsko-kršćanskom portalu “Abouna” upozorava se da su Libanon, njegovo stanovništvo, institucije i sama egzistencija u neposrednoj opasnosti.

Prvi put od Prvoga svjetskoga rata Libanonci trpe glad i poniženje. Od listopada 2019. zemlja se nalazi u gospodarskoj, financijskoj i društveno-političkoj krizi koju je pogoršala pandemija koronavirusa i eksplozija u bejrutskoj luci 4. kolovoza prošle godine, ističe se u apelu. Ionako kritično stanje dodatno je otežano nakon što je libanonska središnja banka ukinula subvencije za naftne derivate što znači poskupljenje sirovina u trenutku kada zemlja već trpi hiperinflaciju i rastuće siromaštvo.

Regionalni Caritas pozvao je na trenutačnu i učinkovitu mobilizaciju kojom bi se suočilo s humanitarnim potrebama i uzrocima kolapsa i zaustavi ta „spirala smrti”. Glad, kao i gospodarska, zdravstvena i socijalna kriza u Libanonu se koriste za igre moći u službi političkih i ekonomskih interesa regionalnih i međunarodnih sila.

Caritas također kritizira inozemne sile koje koriste povrede ljudskih i prava naroda i etičkih načela za jednostrane pritiske na političke stranke u zadobivanju regionalnih prednosti, premda dobro znajući da to pogađa i osiromašuje cijelo stanovništvo.

www.medjugorje-news.com

Izvor
ika
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er