VJERA I DUHOVNOST

Koliko često razmišljate o vlastitoj smrti i susretu s Bogom?

Duhovno je zdravo razmišljati o danu svoje smrti, jer nas to tjera da preispitamo svoje živote i razmislimo o tome što bismo možda trebali promijeniti prije nego što umremo.

Ako smo iskreni prema sebi, većina nas ne voli razmišljati o vlastitoj smrti. Možda se bojimo napustiti ovaj svijet, jer smo vezani za mnogo različitih stvari ili ljudi na ovoj zemlji.

Međutim, ako želimo u potpunosti prihvatiti kršćanski život, moramo razmišljati o smrti. To je stvarnost kojoj ne možemo pobjeći i kada umremo, prijeći ćemo na naše vječno odredište. Sveti Franjo Saleški potiče kršćane da zamišljaju dan vaše smrti u svom Uvodu u pobožni život:

Pretpostavimo da ste na samrtnoj postelji, u posljednjoj krajnosti, bez i najmanje nade u oporavak. Zatim nas poziva da razmotrimo različite okolnosti naše smrti, posebno stvarnost da ne znamo kada će taj dan doći: Uzmite u obzir neizvjesnost u pogledu dana svoje smrti. Jednog će dana vaša duša napustiti ovo tijelo — hoće li to biti ljeti ili zimi? U gradu ili na selu? Danju ili noću? Hoće li to biti iznenada ili s upozorenjem? Hoće li to biti zbog bolesti ili nezgode? Hoćeš li imati vremena za posljednju ispovijed ili ne? Hoće li vam ispovjednik ili duhovnik biti pri ruci ili neće? Nažalost, o svim tim stvarima ne znamo apsolutno ništa: sve što znamo je da ćemo umrijeti, i to većinom prije nego što očekujemo.

Nadalje, sveti Franjo Saleški nam ukazuje da kada umremo, morat ćemo se oprostiti od svih naših zemaljskih vezanosti: Razmislite o univerzalnom oproštaju koji će vaša duša ponijeti s ovog svijeta. Reći će zbogom bogatstvu, zadovoljstvima i dokonim drugovima; zabavama i razonodama, prijateljima i susjedima, mužu, ženi i djetetu, ukratko svemu stvorenome. I na kraju će se oprostiti od vlastitog tijela, koje će ostaviti blijedo i hladno, da postane odbojno u raspadanju.

Nakon razmatranja svih ovih stvari, trebali bismo biti nadahnuti da odlučimo marljivije raditi za naše konačno odredište:

Pripremit ću se za čas smrti i poduzet ću sve mjere za njegov miran dolazak; Dobro ću ispitati stanje svoje savjesti i dovesti u red sve što treba. Iako možda ne želimo razmišljati o tome, svi ćemo umrijeti i trebamo se početi pripremati za taj dan, kad god se dogodio.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er