CRKVA

Zlatni jubilej don Đure Bendera

Don Đuro Bender, župnik župe Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja – Glavosjek, Gradina, i dekan Broćanskog dekanata, u nedjelju 21. srpnja, u župnoj crkvi na Gradini proslavio je zlatni jubilej – 50 godina svećeništva.

U koncelebraciji sa slavljenikom bili su vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Nikola Menalo, vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Miro Šego i još šestorica svećenika.

O milosti Božjoj

U prigodnoj propovijedi don Nikola se osvrnuo na slavljenikovo geslo Od punine njegove svi mi primismo i to milost na milost te je nadahnuto govorio o Božjoj milosti koju vjernici primaju tijekom cijelog života.

”Danas želimo zahvaliti Nebeskome Ocu na daru svećeništva don Đure. Hvala ti Bože što si mu povjerio svećeničku službu od Rotimlje, gdje je bio duhovni pomoćnik, preko župnih služba od Pologa, Dračeva, katedrale u Mostaru i ovdje na Gradini do današnjega dana, te drugih odgovornih služba koje je obnašao ili obnaša u našim biskupijama. Danas možemo kazati i uskliknuti: Sve je to bila milost na milost…

Dragi slavljeniče, don Đuro, kada si prema kanonskoj dobi i zakonom propisanoj misiji izvijestio Crkvu na čelu s biskupom Petrom što si učinio u ovih 50 godina svećeništva i kada si se u mislima pripremao poći na osamljeno mjesto kao bi imao malo mira te se u molitvi još više posvetio Bogu, biskup te zamolio da ostaneš na župi, što si prihvatio”, kazao je don Nikola Menalo, prenosi Čapljinski portal.

Zahvala za pola stoljeća službe

Na kraju misnog slavlja don Đuro je izrekao zahvalu Bogu, Nebeskoj Majci, Sv. Ivanu Krstitelju i svim svetcima što je u mogućnosti proslaviti 50 godina svećeništva. Zahvalio je i pokojnim roditeljima, članovima bliže obitelji i vjernicima te posebno istaknuo Inicijativni odbor za organizaciju proslave, svećenike, pjevače, ministrante i sve ostale uključene u organizaciju proslave.

Nazočnima se u svojstvu izaslanika biskupa Petra Palića obratio i don Nikola.

”Dragi zlatomisniče, don Đuro, još jednom ti čestitam zajedno s ovom župnom zajednicom, s kolegama, rodbinom i svima nama koji smo danas ovdje. Kada čovjek dođe u župu Gradina onda osjeća blizinu između svećenika, župnika, kapelana i župne zajednice. Ona nije ovakva u drugim župnim zajednicama. Može vam biti na ponos kako lijepo držite do svoga župnika i svojih svećenika“, kazao je, uz ostalo, vikar hercegovačkih biskupija.

U svom radu kao župnik, ali i kao dekan Broćanskog dekanata don Đuro blisko surađuje i s lokalnim vlastima, na što se osvrnuo načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

”Našem slavljeniku don Đuri čestitam na 50 godina svećeništva. Čestitam mu na svemu što je učinio u 20 godina koliko je ovdje u župi Gradini, a vjerujem da će još dugo i ostati. Zahvaljujem mu se na suradnji s Općinom i kao župniku i kao dekanu Broćanskog dekanata od 2015.“, rekao je Radišić.

Uime župne zajednice prigodnim riječima župniku je zahvalio Dragan Prusina.

”Vama dragi župljani od srca zahvaljujem što ste došli zahvaliti don Đuri za svečani trenutak, 50 godina svećeništva i posvećenosti Bogu, Crkvi i hrvatskom narodu i župnoj zajednici. S velikom radošću i zahvalnošću Bogu, od kojeg nam dolazi svako dobro, sudjelujemo na proslavi 50 godina svećeništva i svećeničkog života našega župnika don Đure, vrijednog svećenika, dragog prijatelja, neumornog i ustrajnog radnika“, kazao je Prusina i podsjetio na neke od radova poput obnove stare župne crkve, obnove župne crkve, izgradnje zvonika, postavljanja novih zvona, obnove kapelica i groblja u svim dijelovima župe, izgradnje mrtvačnica i ostalih radova koje je don Đuro Bender rukovodio zajedno sa svojim župljanima.

Prigodnim riječima na djelovanje don Đure Bendera u župi Gradina osvrnuo se i don Ivan Kordić, inače rodom iz župe, a valja kazati kako su na proslavi bili nazočni i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović, predsjednik OV Čitluk Predrag Smoljan te brojni uzvanici, a druženje su nakon misnog slavlja glazbeno obogatile članice ženske klape Bure i članovi Broćanskih bećara.

nedjelja.ba

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er