VJERA I DUHOVNOST

5 praktičnih roditeljskih savjeta roditelja koji su odgojili sveticu

Ovaj sveti par ima moćne savjete za roditelje koji se bore sa izazovima roditeljstva. Je li vaše dijete teško disciplinirati? Kopiraju li vaša djeca sve vaše loše navike? Jeste li zabrinuti za svoje malo dijete sklono izljevima ljutnje?

Pa, niste sami. Sv. Louis i Zelie Martin, roditelji sv. Terezije iz Lisieuxa, imali su iste probleme i morali su razlučiti što učiniti. Naravno, ispali su sveci-roditelji svete-djece, ali ni njima roditeljstvo nije bilo lako i nisu uvijek imali prave odgovore. Ono što su učinili jest ustrajati i nastaviti se boriti da zadovolje potrebe svoje djece, odgajajući ih u obitelji pune ljubavi, piše Aleteia.

Evo pet korisnih roditeljskih savjeta ovih svetih roditelja Malog cvijeta, koji nam mogu pomoći danas dok se borimo da odgojimo čestitu djecu u modernom svijetu.

Posvetite svako dijete Bogu od samog početka Zelie je imala običaj odmah nakon svakog rođenja posvetiti svako dijete Bogu, moleći sljedeću molitvu: Gospodine, daj mi milost da ovo dijete bude posvećeno Tebi i da ništa ne okalja čistoću njegove duše. Iako plodovi ove predanosti nisu bili odmah vidljivi, to otkriva koliko je bila namjerna u svom roditeljskom stilu. Željela je da sva njezina djeca postanu sveci, ali nije čekala da počne raditi na tome. Znala je da je “sada” najbolje vrijeme za početak.

Volite svoju djecu s ogromnom količinom ljubavi Lako je zaboraviti koliko je našoj djeci potrebna ljubav – puno ljubavi. Louis i Zelie voljeli su svoju djecu s velikom privrženošću, pazeći da njihova djeca znaju koliku veliku ljubav gaje prema njima. Celine Martin je napisala o svom ocu: “Ma koliko bio strog prema sebi, uvijek je bio nježan prema nama. Njegovo srce je bilo izuzetno nježno prema nama. Živio je samo za nas. Nijedno majčino srce nije moglo nadmašiti njegovo.” Jedan od načina na koji je Louis to činio bilo je korištenje malih nadimaka za svoju djecu koji su pokazivali njegovu posebnu ljubav prema njima. Marie je nazvao “dijamantom”; Pauline, “fini biser”; Celine, “neustrašiva”; “dobra srca Léonie”; i Thérèse, “Mala kraljica” ili “buket”.

Nemojte odustati ako je vašem djetetu teško Zelie je u pismu uvjerila svog brata da se ne brine ako je malo dijete teško voditi. Nemojte se uzrujati ako otkrijete da vaša mala Jeanne pokazuje temperament. To je neće spriječiti da kasnije izraste u izvrsno dijete, pa čak i da vam bude utjeha. Sjećam se kako je Pauline do svoje druge godine bila ista i koliko sam bio ožalošćena zbog nje – a sada mi je najbolja. Ali moram vam reći da je nisam ni razmazila. Malena kakva je bila, pustila sam je da se izvuče bez ičega. Pauline nije bila jedino dijete u obitelji Martin koje je stvaralo roditeljski stres. I Thérèse i njezina sestra Léonie jako su uznemirile Zelie. No, Zelie i Louis nisu odustali i nastavili su se boriti, iako se njihov rad u tom trenutku činio uzaludnim.

Budite primjer milosrđa svojoj djeci Naša djeca prate svaki naš korak, i dobar i loš. Louis i Zelie učinili su sve što su mogli da svojoj djeci budu uzor kako se ponašati prema drugima. Celine je napisala kako je njezin otac bio strpljiv s drugima, čak i kad su bili oštri prema njemu. Jednom je išao sa mnom po najamninu od stanara; bilo je to u glavnoj ulici Lisiuexa. Žena je odbila platiti i potrčala za njim plačući i vrijeđajući ga. Bila sam užasnuta, ali on je ostao miran i nije ništa odgovorio, a poslije se više nije žalio na nju. Kako možemo očekivati ​​da će naša djeca biti strpljiva i ljubazna prema drugim ljudima kada to prvo ne budemo uzor za njih?

Igrajte se sa svojom djecom Danas je previše lako postaviti svoje dijete ispred ekrana i rijetko se ikada igrati s njim. Međutim, ponekad naša djeca trebaju našu pozornost, čak i u domeni igre. Celine je o svojoj majci napisala: “Čak se dragovoljno igrala s nama, riskirajući da joj se radni dan produži do ponoći ili kasnije.” Louis se također pridružio igrama, često je izrađivao male igračke za svoju djecu, smišljao igre i pjevao pjesme s njima.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er