VJERA I DUHOVNOST

Ovo su plodovi Duha Svetoga

Plodovi nisu samo naša dobra djela, već kreposne karakterne osobine koje cvjetaju u nama dok Sveti Duh djeluje u našim srcima. Katolički život trebao bi biti pustolovno putovanje rasta u svetosti – putovanje potpomognuto Duhom Svetim. Sveti Toma Akvinski, u svojoj monumentalnoj Summa Theologica, baca svjetlo na ključni aspekt ovog rasta: plodove Duha Svetoga.

Ovih plodova, kako ih navodi sveti Pavao u Galaćanima 5,22-23, ima devet: ljubav, radost, mir, strpljivost, ljubaznost, dobrota, vjernost, blagost i samokontrola. Ovdje se postavlja prvo pitanje. Biblijski tekst kaže “plod” Duha Svetoga, a ne “plodove”. Doista, grčki glasi karpòs – u jednini; ne dopustite da vas to posljednje “s” zavara da mislite da je riječ o množini. Augustinov komentar o tom pitanju objašnjava da Apostol “nije imao namjeru poučavati nas koliko ih ima; već pokazati kako treba izbjegavati djela tijela, a težiti onima Duha.”

Ali što su oni točno?

Akvinski pojašnjava da plodovi nisu samo naša dobra djela, već kreposne karakterne osobine koje cvjetaju u nama dok Duh Sveti djeluje u našim srcima. Zamislite voćku. Očigledno je da sam plod nije cijelo stablo. Ali to je proizvod rasta stabla. Na isti način, naša djela nisu sami plodovi, već vanjski znakovi unutarnje preobrazbe koja se događa Božjom milošću. Ova transformacija proizvodi žetvu dobrih navika koje nama (i onima oko nas) donose istinsku radost, piše Aleteia.

Kako se onda razvija ovo voće?

Sveti Toma Akvinski objašnjava da one proizlaze iz naše suradnje s Duhom Svetim. Kao što biljka treba plodno tlo i sunčevu svjetlost da bi cvjetala, naše duše moraju biti otvorene Božjem djelu u nama. Molitva, pohađanje mise i sudjelovanje u sakramentima su ključni. Dok ostajemo ukorijenjeni u Kristu, Duh Sveti nas osnažuje da razvijemo ove prekrasne plodove. Netko bi se mogao zapitati, poput sv. Tome, razlikuju li se onda ti plodovi od vrlina. Sv. Toma priznaje da neki od plodova, kao što su milosrđe (ljubav) i vjera, dijele imena s vrlinama. Pa ipak, oni nisu posve ista stvar. Summa Theologica objašnjava da se plodovi više odnose na ugodne radnje bez napora koje proizlaze iz ovih vrlina. Na primjer, osoba s vrlinom strpljenja mogla bi se naći kako se smireno nosi s teškom situacijom, iskusivši tako i dijeleći plodove te vrline. To je, ako hoćete, kao vožnja bicikla. Plod bi bio sposobnost vožnje bicikla. Vrlina je sam čin vožnje bez napora.

Ovo razumijevanje plodova Duha Svetoga prekrasan je podsjetnik da naš kršćanski život nije samo slijeđenje pravila, već i postajanje sličnijim Kristu – to jest, slobodan. Dok njegujemo te plodove kroz molitvu, sakramente i dobra djela, dopuštamo Duhu Svetom da nas preobrazi u ljude kakvima nas Bog poziva da budemo.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er