VJERA I DUHOVNOST

9 snažnih citata svetaca o anđelima čuvarima

9 snažnih citata svetaca o anđelima čuvarima! Tijekom mjeseca listopada Katolička crkva slavi anđele čuvare. Anđeli čuvari su instrumenti providnosti koji pomažu zaštititi svoje štićenike od ozbiljnih ozljeda i pomažu im na putu spasenja.

Nauk Crkve je da svaki vjernik ima svog anđela čuvara od krštenja, a opći je nauk teologa da svaki čovjek ima svog anđela čuvara od rođenja. Katekizam Katoličke Crkve kaže: “Od svog početka do smrti, ljudski je život okružen njihovom [anđelovom] budnom brigom i zagovorom. ‘Pokraj svakog vjernika stoji anđeo kao zaštitnik i pastir koji ga vodi u život.’ Već ovdje na zemlji kršćanski život po vjeri sudjeluje u blaženom društvu anđela i ljudi ujedinjenih u Bogu” (br. 336).

Nekoliko najvećih svetaca Katoličke Crkve također je podijelilo svoja razmišljanja o anđelima čuvarima.

Sveti Ivan Vianney: “Naši anđeli čuvari su naši najvjerniji prijatelji, jer su s nama dan i noć, uvijek i svugdje. Trebali bismo ih često zazivati.”

Sveti Ivan Bosco: “Kada si u iskušenju, zazovi svog anđela. On vam više želi pomoći nego što vi želite da vam se pomogne. Zanemarite đavla i ne bojte ga se; dršće i bježi ugledavši tvog anđela čuvara.”

Sveti Jeronim: “Koliko je veliko dostojanstvo duša, da je svaka osoba od rođenja dobila anđela da je štiti.”

Sveta Terezija iz Lisieuxa: “Moj sveti anđele čuvaru, pokrij me svojim krilom. Svojom vatrom osvijetli put kojim idem. Dođi, upravi moje korake… pomozi mi, zazivam te. Samo za danas.”

Sveti Vasilije Veliki: “Pokraj svakog vjernika stoji anđeo kao zaštitnik i pastir koji ga vodi u život.”

Sveti Bernard iz Clairvauxa: “Trebali bismo pokazati našu naklonost prema anđelima, jer jednog dana oni će biti naši sunasljednici baš kao što su ovdje dolje naši skrbnici i povjerenici koje je Otac imenovao i postavio nad nama.”

Sveti Franjo Saleški: “Upoznajte se s anđelima i često ih promatrajte u duhu. Bez da ih se vidi, oni su prisutni s vama.”

Sveti Josemaría Escrivá: “Kad biste se sjećali prisutnosti svog anđela i anđela svojih susjeda, izbjegli biste mnoge gluposti koje se pojavljuju u vašim razgovorima.”

Sveti Ivan Kasijan: “Kerubini znače znanje u izobilju. Oni pružaju vječnu zaštitu za ono što ugađa Bogu, naime, smirenost vašeg srca, i oni će baciti sjenu zaštite protiv svih napada zlobnih duhova.”

Catholic News Agency

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er