ZANIMLJIVOSTI

8 zanimljivih činjenica koje vjerojatno niste znali o papinstvu

Zanimljive činjenice koje niste znali o papinstvu. Papa, vođa Katoličke Crkve, jedna je od najpoznatijih ličnosti na svijetu. On je rimski biskup. Ime potječe od grčke riječi pappas što znači otac, a rimski se biskup smatra ocem rane Crkve zbog veze sa sv. Petrom.

Isus je imenovao Petra kao stijenu na kojoj će biti izgrađena Crkva; i vjeruje se da je Petar mučen u Rimu. Kao glavni grad carstva, Rim je također prirodno središte za rastuću Crkvu.

1. NEKI SU BILI MUČENICI Mnogi Pape u prva tri stoljeća kršćanske ere manje su nam poznati. Nekolicina je pretrpjela mučeništvo zajedno s pripadnicima njihovih stada u razdobljima progona. Neki od tih Papa proglašeni su svecima, uključujući 48 od prvih 50, a drugi su u procesu proglašenja svetim. Najvjerojatnije je najpoznatiji sveti Petar, tradicionalno mučen razapinjanjem.

2. VATIKAN JE BIO VAŽNO MJESTO ZA PAPINSTVO Još od prvog pape, sv. Petra, Vatikan je bio važno mjesto za papinstvo. Sveti je Petar bio razapet naopako, a kosti su mu zakopane na vatikanskom brdu. Može se reći da je u Vatikanu postojala papinska nazočnost od osnutka Crkve u 1. stoljeću. Ali, postojalo je i vrijeme kada papa nije vladao od tamo.

3. KADA PAPA UMRE, NEMA PAPE Kada Papa umre – ili abdicira – nema Pape. Nijedan odbor kardinala ili biskupa ne zauzima mjesto. Jednostavno nema Pape. To se naziva „sede vacante“. Neki nadređeni u Crkvi imaju ovlasti za održavanje pravnih aspekata Crkve, ali ne mogu donositi odluke i moć im je vrlo ograničena.

4. SAMO KARDINALI SMIJU GLASOVATI Glasovati mogu samo kardinali mlađi od 80 godina. Papa Ivan II. promijenio je pravila i proglasio da treba pedeset posto većine plus jedan kako bi se izabrao Papa. Papa Benedikt XVI. preinačio je ovo pravilo tako da bi izabrani Papa zahtijevao dvotrećinsku većinu.

5. MORA BITI POLIGLOT Latinski je jezik Katoličke Crkve, a Papa ga mora znati kako bi obavljao službeni dio posla. Dnevne korespondencije provode se na suvremenim jezicima. Budući da je Papa također rimski biskup, on je dužan poznavati i talijanski jezik.

6. PAPA FRANJO JE U MNOGO TOGA PRVI Papa Franjo prvi je izabrao ime Franjo u cijeloj povijesti papinstva. On je također prvi latinoamerički i argentinski Papa, te prvi isusovac koji vodi Vatikan. Papa Franjo izabrao je svoje ime u čast sv. Franje Asiškoga, koji je živio jednostavnim životom i izbjegavao luksuz. Slijedeći njegove korake, papa Franjo živio je skromnim životnim stilom koji je ponio sa sobom i u Vatikan.

7. IMA SVOJU BANKU Institut za vjerske radove (IOR), također poznat kao Vatikanska banka, privatna je institucija unutar Vatikana zadužena za financiranje rada Crkve širom svijeta. Glavna banka, koju je postavio Papa, odgovara odboru kardinala i konačno je odgovorna samom Papi.

8. SHVAĆANJE KONCEPTA NEPOGREŠIVOSTI Koncept papinske nepogrešivosti često se pogrešno shvaća. Sam Papa nije nepogrešiv (uostalom, on je čovjek), on je jedino nepogrešiv kada donosi uredbe o vjeri i moralu kao čelnik Katoličke Crkve.

www.medjugorje-news.com

Izvor
book
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er