REGIJAZANIMLJIVOSTI

8.8.1995 Predaja 21. Kordunskog korpusa generealu Stipetiću

Na današnji dan 1995. godine u Gornjem Viduševcu pokraj Gline, Hrvatskoj vojsci predao se 21. kordunski korpus SVK.Hrvatskoj vojsci u sastavu 21. korpusa predalo se oko 5.000 vojnika, uz 13 tenkova, 15 teških topova i drugog naoružanja. Pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpusa, pristupio je strojevim korakom i predao prijavak generalu HV-a Petru Stipetiću, vojnički čestitajući Hrvatskoj vojsci na pobjedi.Bez obzira na dogovorenu predaju, pukovnik Bulat je pomalo odugovlačio. Predaja srpskih snaga je bila dogovorena 8. kolovoza u 10 sati u bazi UN-a u Glini.No kako se predstavnici srpskih snaga tada nisu pojavili, general Stipetić je zaprijetio da će u 13 sati započeti topničku pripremu za daljnji napad, iako su jedinice pod zapovjedništvom generala Stipetića do tada već bile ušle u Dvor. 21. kordunski korpus srpskih snaga se ipak predao HV-u 8. kolovoza u 14 sati.

Sastavljajući dokument o predaji, general Stipetić je pukovniku Bulatu sugerirao da civili koji žele ići put Srbije idu naprijed u koloni, a da poražena vojska čak i u predaji čuva zaleđe naroda koji je povukla za sobom.

Međutim, pukovnik Bulat nije poslušao savjet generala Stipetića nego se striktno držao uputa iz Beograda i odlučio da se najprije povlače vojska i oficiri, a narod neka ostane za njima.

Da bi zapamtio ovu časnu pobjedu Hrvatske vojske, pukovniku Bulatu i svim njegovim oficirima hrvatski general Stipetić nije oduzeo osobno naoružanje.

Potpisana predaja i formalno je označila završetak oslobodilačke akcije “Oluja”

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er