PAPA FRANJOVJERA I DUHOVNOST

7 stvari od kojih se treba suzdržati tijekom korizme, prema papi Franji

Korizma obilježava 40 dana koji vode do Uskrsa kada su katolici pozvani postiti i suzdržavati se od određenih stvari u pripremi za proslavu Kristove pobjede nad grijehom i smrću. U nastavku donosimo 7 prijedloga preuzetih iz poruka, obraćanja i propovijedi pape Franje!

1 SUZDRŽAJTE SE OD IZBJEGAVANJA BOGA „Korizma je doista pravo vrijeme da se vratimo onome što je bitno, da se oslobodimo svega što nas opterećuje, da se pomirimo s Bogom i da ponovno zapalimo vatru Duha Svetoga skrivenu ispod pepela naše krhke ljudskosti, “, rekao je papa Franjo tijekom svoje homilije na misi Pepelnicu 22. veljače 2023. godine. Papa je objasnio da “obred polaganja pepela služi kao početak ovog povratnog putovanja”, koje nas podsjeća “tko je Stvoritelj, a tko stvorenje”. Ovo nas putovanje vodi do “istine o nama samima” i pomaže nam da izađemo “iz tvrđave naše samodostatnosti”. To je prilika za „povratak Bogu i našoj braći i sestrama“.

2 SUZDRŽITE SE OD DUHOVNE OHOLOSTI Papa Franjo je tijekom svog nedjeljnog govora Angelusa 23. listopada 2022. upozorio na “duhovnu oholost”, koja nas tjera da sebe stavljamo ispred drugih i ispred Boga. Ona nas sprječava da idemo prema drugima: “Gdje je previše ‘ja’, premalo je Boga.” “Svi smo izloženi riziku da upadnemo u ovu zamku. Vodi vas da vjerujete da je netko pravedan i da osuđujete druge. […] Bez da ste toga svjesni, vi obožavate vlastiti ego i brišete svog Boga. Vrti se oko sebe. Ovo je molitva bez poniznosti”, objasnio je. “Molimo zagovor Presvete Marije, ponizne službenice Gospodnje, žive slike onoga što Gospodin voli činiti, zbacivši moćne s prijestolja i podižući ponizne.”

3 SUZDRŽITE SE OD DIGITALNIH MEDIJSKIH PLATFORMI U svojoj korizmenoj poruci za 2022. papa Franjo rekao je da je ovo liturgijsko razdoblje savršeno za odupiranje iskušenju digitalnih medija, “koji osiromašuju ljudske odnose”. Potaknuo je njegovanje “autentičnog susreta licem u lice”. Ovo je upozorenje koje je Papa često davao, primjerice u poruci u srpnju 2022. SIGNIS-u, međunarodnoj katoličkoj udruzi za komunikaciju. Iako je priznao “kako nas digitalni mediji mogu spojiti” “širenjem bitnih informacija” i “ujedinjujući cijele obitelji i crkvene zajednice”, moraju se mudro koristiti. “Posebno društveni mediji, pokrenuli su brojna ozbiljna etička pitanja” i mnoge “medijske stranice postale su mjesta toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti.”

4 SUZDRŽITE SE OD POLARIZACIJA I PODJELA Lako je upasti u rasprave i podjele koje svakodnevno utječu na društvo. Međutim, papa Franjo poziva katolike da ne budu “ili-ili”, već “i-i, kombinirajući razlike”. U intervjuu za isusovačku medijsku kuću America, objavljenom u studenom 2022., jasno je rekao da “polarizacija nije katolička”. “Katolik ujedinjuje dobre i ne tako dobre. Samo je jedan Božji narod. Kada postoji polarizacija, javlja se mentalitet razdora, koji jedne privilegira, a druge ostavlja za sobom. Katolik uvijek usklađuje različitosti”, objasnio je.

5 SUZDRŽAJ SE DA BUDEŠ RAVNODUŠAN PREMA DRUGIMA „Ravnodušnost prema bližnjemu i prema Bogu također predstavlja pravu kušnju za nas kršćane. Svake godine u korizmi trebamo još jednom čuti glas proroka koji vape i uznemiruju našu savjest”, rekao je Papa u svojoj korizmenoj poruci 2015. godine. Briga za zaboravljene, marginalizirane i one koji trpe u društvu središnji je stup Franjina pontifikata. Često osuđuje “kulturu bacanja” i poziva na dostojanstvo svakog čovjeka. “Korizma je pogodno vrijeme da tu brigu za druge pokažemo malim, ali konkretnim znakovima svoje pripadnosti jednoj ljudskoj obitelji”, rekao je.

6 SUZDRŽITE SE OD NEPOTREBNE BUKE Papa Franjo istaknuo je važnost šutnje na općoj audijenciji 15. prosinca 2021., držeći katehezu o svetom Josipu. Josip nas svojom šutnjom poziva da ostavimo mjesta za Prisutnost utjelovljene Riječi, za Isusa, rekao je Papa, objašnjavajući kako Evanđelja ne sadrže nijednu riječ koju je izgovorio Marijin suprug. Poglavar Katoličke crkve priznaje da šutnja čini mnoge ljude “strahom”, jer ih tjera da gledaju unutra. Međutim, naglašava da “njegovati šutnju” znači “dati Duhu priliku da nas preporodi, utješi, ispravi”. U nedavnom govoru 20. siječnja 2023., biskupijskim liturgijskim poglavarima, papa Franjo također je objasnio da je šutnja tijekom mise posebno važna. Omogućuje vam da se pripremite za otajstvo Euharistije. I Papa ima pobožnost prema Gospi od šutnje.

7 SUZDRŽITE SE OD NARCISIZMA, ŽRTVOVNOSTI I PESIMIZMA U svojoj homiliji na Pedesetnicu iz 2020. papa Franjo identificirao je “tri glavna neprijatelja” koji nas sprječavaju da primimo dar Duha Svetoga koji ispunjava naša srca: “narcisoidnost, žrtvovanje i pesimizam”. “Narcizam nas tjera da idoliziramo sami sebe, da se brinemo samo za ono što je dobro za nas. […] Žrtve se svaki dan žale na bližnjega […] Misleći da nas nitko ne razumije i doživljava ono što mi doživljavamo. […] Pesimist se ljuti na svijet, ali sjedi i ne radi ništa, misleći: ‘Što je dobro od davanja? To je beskorisno’, ilustrirao je Papa. Protuotrov za ove neprijatelje je molitva. Moleći “Duše Sveti, spomen Božji, oživi u nama sjećanje na primljeni dar”, rekao je Papa.

Aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er