VJERA I DUHOVNOST

5 fascinantnih činjenica o Isusovom zemaljskom životu

Fascinantne činjenice o Isusovom životu Kojim je jezikom Isus govorio? Koju vrstu hrane je jeo? Iako se mnogo piše o Isusovim čudima i revolucionarnom učenju, ponekad zaboravljamo ljudski element Isusova zemaljskog života. Isus se rodio, odrastao i, kako sveto pismo sažeto objašnjava: “Isus je plakao”. Isus je također govorio tadašnjim jezikom i jeo hranu uobičajenu na Bliskom istoku.

Sve nas to podsjeća da je Isus hodao ovom zemljom, pokazujući nam put do vječnog života s njim. Aleteia donosi 5 posebno fascinantnih činjenica o Isusu koje nam daju uvid u ljudsku stranu njegova zemaljskog života.

Kojim je jezikom Isus govorio?

Znamo što je Isus rekao za života zahvaljujući četiri evanđelja. No, ne znaju svi jezikom kojim je prenio svoju poruku. Većina povjesničara slaže se u mišljenju da je Isus uglavnom govorio aramejski, iako je također dobro govorio hebrejski i grčki. Aramejski je zapravo bio jezik koji se najviše govorio u Svetoj zemlji za vrijeme Isusova života, zbog čega ga je Mel Gibson odabrao kao jezik za svoj film Muka Kristova.

Zdrava hrana koju je Isus jeo

Često je najbolje podsjetiti se da jednostavniji pristup prehrani našeg tijela može biti najbolji način. Savršen način pojednostavljenja mogao bi biti slijeđenje klasične mediteranske prehrane na koju je sam Isus bio naviknut. Biblija pokazuje da je Isusova mediteranska prehrana uključivala smokve, ribu, janjetinu, vino i maslinovo ulje.

Jesu li Isus i Josip doista bili tesari?

Većina prijevoda koristi riječ “tesar” za opis Isusovog i Josipovog zanata. No, grčka riječ koju čitamo u Evanđeljima po Mateju i Marku može se čitati na mnogo različitih načina. Riječ koju evanđelja koriste je téktōn, uobičajeni izraz koji se koristi za obrtnike, obrtnike i drvoprerađivače (pa se, da, može prevesti kao “stolar”), ali također, što je zanimljivo, može se odnositi na klesare, graditelje, građevinske radnike ili čak i onima koji se ističu u svom zanatu i sposobni su poučavati druge (kao u talijanskog maestra). Latinski prijevod koji nalazimo u Vulgati, faber, zapravo čuva vrlo različita značenja koja grčki téktōn ima. Faber je opći izraz koji se koristi za radnike i obrtnike općenito. Faber zasigurno može s vremena na vrijeme raditi kao stolar, ali lignarius je po zanimanju stolar.

Je li Isusovo ime doista bilo Isus?

Ime Yeshua (izvorni oblik hebrejskog imena, koje je i sam izvedenica ranijeg Yehoshua) bilo je relativno popularno u Judeji u Isusovo vrijeme. U djelima Flavija Josipa Flavija, povjesničara iz 1. stoljeća, nalazi se najmanje 20 različitih osoba koje se zovu Iesous. Također, on nije prvi lik koji je dobio ime Ješua (Joshua) u Bibliji (sjećate li se knjige Jošue u Starom zavjetu?). Ime, etimološki, znači „Bog spašava“, „Jahve je spasenje“, „Jahve spašava“. Ovo je doista ime koje sva evanđelja koriste za upućivanje na Isusa.

Kako je Isus doista izgledao?

Isus Krist vjerojatno je bio visok oko 5 stopa 5 i imao je smeđe oči, crnu kosu i maslinastosmeđu kožu-što je najčešće obilježje muškaraca iz njegova vremena, prema arheološkim ostacima, povijesnim tekstovima i slikovnim prikazima ljudi iz Judeje iz 1. stoljeća . Za razliku od dugokose ikone koju svi znamo, “Kralj kraljeva” najvjerojatnije je imao kratku kosu i podšišanu bradu.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er