VJERA I DUHOVNOST

4 načina za borbu protiv tjeskobe

4 načina za borbu protiv tjeskobe! Traženje oblika bijega prirodni je odgovor tijela („bori se, bježi ili smrzni se“) na prijeteće situacije—kao što je agresivna divlja životinja u šumi ili pandemija. U ovom prijetećem kontekstu, tijelo proizvodi hormon koji se zove kortizol, koji ima nekoliko prednosti za tijelo i olakšava brzu reakciju.

Međutim, kada se ništa ne poduzme odmah da se bori ili pobjegne od prijetnje, taj se hormon nakuplja. Štetno djeluje na zdravlje, uzrokuje gubitak pamćenja, poteškoće s koncentracijom, depresiju, tjeskobu, pa čak i gubitak kose. Dakle, u ovakvoj situaciji u kojoj imamo manje kontrole nad prijetnjom—virusom, gospodarskom krizom itd.—i imamo posla s nevidljivim neprijateljem, važno je pribjeći drugim metodama kako bismo ostali prisutni u ovdje i sada i ne dopustiti prijetnji da izjede naše misli. Evo 4 savjeta kako se nositi s tjeskobom:

1 DISANJE Opskrbljujući svoje tijelo i mozak kisikom, šaljemo poruku našem tijelu da je situacija pod kontrolom. Aktiviramo parasimpatički sustav koji nam donosi osjećaj smirenosti, odmora i sitosti. Aktivnim fokusiranjem na dah ostajemo više utemeljeni u sadašnjosti i stoga manje zabrinuti zbog prijetnje. Dobra tehnika je brojati do četiri kada duboko udišete, a zatim izdisati još četiri sekunde, ponavljajući postupak dok se ne osjećate bolje.

2 PAŽLJIVOST I MOLITVA Pomnost je još jedan način ne samo da ostanemo prisutni, već i da se usredotočimo na svoje disanje, tjelesne osjete i vanjske ili ambijentalne zvukove, ostavljajući tako negativne misli vani. Molitva također može biti od velike pomoći; Stavljanje sebe u Božje ruke i razmatranje Njegove dobrote i moći, na primjer, pomaže donijeti duhovni mir i smiriti naše srce.

Vezani članci

3 VJEŽBA Niti jedna aktivnost nije učinkovitija za fokusiranje na ono što radimo i odvraćanje misli od briga od dinamične tjelesne vježbe. To uključuje timske sportove kao što su odbojka, košarka itd. ili jednostavna šetnja. Povrh toga, endorfini, neurotransmiteri koje mozak oslobađa tijekom dugotrajne tjelesne aktivnosti, prirodno su sredstvo za smirenje.

4 RUTINA Ponavljanje niza radnji stvara bliskost, a to prenosi smirenost i osjećaj dobrodošlice. Jednostavan ritual poput ispijanja šalice čaja ili kave može postati način da uživamo u trenutku i zaboravimo na probleme. Smireno moljenje krunice u obitelji ili pred Presvetim u kapelici trajnog klanjanja, osim što nas povezuje s Presvetom Djevicom i s Bogom, može probuditi sjećanja na molitvu u djetinjstvu i pomoći nam da se osjećamo dijelom velike obitelji sv. Crkva sa svojim vječnim obredima i tradicijama.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er