VJERA I DUHOVNOST

NA TO NAS POZIVA I GOSPA U MEĐUGORJU 3 Snažna sakramentala koja trebate imati u svom domu

Korištenje sakramentala jedna je od najčešće pogrešno shvaćenih praksi u Katoličkoj crkvi. Čak i ako su bili dio života Crkve od samog početka, na korištenje sakramentala se obično (i pogrešno) gleda kao na neku vrstu praznovjerja.

To je uglavnom zbog činjenice da su mnogi katolici tijekom stoljeća koristili sakramentala na praznovjeran način jer nisu bili poučeni kako ih pravilno koristiti. Umjesto da ih koriste s vjerom, neki su ih katolici koristili kao čarobne amajlije, a ne kao instrumente milosti.

To je žalosno, jer sakramentala trebaju obogatiti duhovni život vjernika, a ne ometati ih. Ustanovila ih je Crkva kako bi nas uvukla u dublji odnos s Kristom i usmjerena su na posvećenje svakog dijela našeg života. Postojanje sakramentala je produžetak sedam sakramenata i unose Božju milost u sve što činimo.

Mirjana Dragičević jednom je prilikom kazala sljedeće: Kako bismo barem donekle spriječili napade i napastovanje Zla, Gospa je rekla da nam je potrebna zajednička molitva, obiteljska molitva. Najviše je istaknula potrebu obiteljske molitve. Također, svaka obitelj treba imati barem jedan sakralni objekt u kući, a kuće treba redovito blagoslivljati svetom vodom.

Vezani članci

Jedno mjesto gdje su sakramentali posebno moćni je u vašem domu. Ako se koristi u duhu vjere, sakramentali nas mogu zaštititi od duhovne štete ili nas nadahnuti da živimo svet život posvećen Bogu.

Evo tri takva sakramentala koja, ako se pravilno koriste, mogu pružiti duhovni poticaj domu, kao i odvratiti duhovne neprijatelje koji vrebaju u sjeni.

SVETA VODA Sveta voda ima dvostruko značenje podsjećanja na naše krštenje, kao i simbol duhovnog čišćenja. Kaže se da sveta voda ima veliku moć nad đavlom jer đavao ne može podnijeti ovu “čistu” vodu, budući da je potpuno nečist za cijelu vječnost. To je podsjetnik na vodu koja je potekla iz Kristova boka, što je simbol Krštenja i podsjeća na dan poraza đavla (tj. Kristova raspeća).

Drevni je običaj da se na zidovima kuće nalaze takozvane “škropionice”. To su složene ili jednostavne šalice koje drže svetu vodu, koja se zatim može koristiti za blagoslov tijekom dana. Posebno je korisno imati ih na vratima koja vode izvan kuće kao i u spavaćim sobama članova obitelji. Na taj način uvijek ostajemo usredotočeni na Krista i podsjećamo se da ostanemo čisti. Također držite svetu vodu pri ruci kada je to potrebno za odbijanje bilo kakvog utjecaja Zloga.

BLAGOSLOVLJENA SOL Ako je moguće, dobro je u svom domu imati i malu posudicu blagoslovljene soli. Morali biste izričito zamoliti svog župnika da vam to omogući i vjerojatno je da vaš župnik s tim ne bi bio upoznat. Ovo je jedan sakramentala koji se često zanemaruje i koji se obično ne koristi u župama. Međutim, to je moćno oružje protiv zla, što se može vidjeti iz sljedećeg dijela blagoslova koji je izgovorio svećenik koji se nalazi u rimskom ritualu.

Svemogući i vječni Bože, ponizno te molimo, u svojoj neizmjernoj dobroti i ljubavi, blagoslovi (+) ovu sol koju si stvorio i dao na korištenje čovječanstvu, kako bi ona postala izvor zdravlja za umove i tijela svi koji to koriste. Neka oslobodi sve što dotakne ili poškropi od svake nečistoće i zaštiti ga od svakog napada zlih duhova. Po Kristu Gospodinu našem.

RASPELO Još jedan vrlo moćan sakramentala koji se obično nalazi u našim domovima je raspelo. Ne samo da nas raspelo podsjeća na veliku ljubav koju je Bog imao za nas, već je i snažno odvraćanje od duhovnih neprijatelja. Raspeće je prokletstvo Sotoninog postojanja i znak je svega što on prezire. Korisno je imati raspelo u svakoj sobi u vašoj kući (ili stanu) kako biste mogli često meditirati o Isusovoj velikoj žrtvi ljubavi, kao i imati sliku koja vas podsjeća na što se trebate usredotočiti u vrijeme iskušenja.

Ovdje su dvije molitve blagoslova raspela u rimskom ritualu koje sažimaju sve razloge zbog kojih su nam potrebna u našim domovima.

Sveti Gospodine, svemogući Oče, vječni Bože, blagoslivljaj + ovaj križ, da bude spasonosna pomoć čovječanstvu. Neka to bude potpora vjeri, poticaj na dobra djela, otkupljenje duša; i neka bude utjeha, zaštita i štit od okrutnih neprijateljskih strelica; po Kristu Gospodinu našem.

Gospodine Isuse Kriste, blagoslovi + ovaj križ kojim si oteo svijet iz sotoninih ruku i na kojem si svojom patnjom pobijedio napasnika grijeha, koji se radovao prvom čovjekovom padu kada je jeo zabranjeno drvo.( Ovdje se poškropi svetom vodom. )Neka se ovaj križ sveti u ime Oca, + i Sina, + i Svetoga + Duha; i neka svi koji kleče i mole se pred ovim križem u čast Gospodina našega neka nađu zdravlje u tijelu i duši; po Kristu Gospodinu našem.

sakramentala

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er