ZANIMLJIVOSTI

20. svibnja – Svjetski dan pčela: Važnost pčela za cijeli svijet

Svjetski dan pčela – 20. svibnja obilježava se diljem svijeta s ciljem upozoravanja zbog smanjenja njihovog broja i podizanja svijesti o njihovom značaju.

Zašto se 20. svibnja obilježava kao Svjetski dan pčela? 

Na današnji dan 1734. godine rođen je Anton Janša, slovenski pčelar, pionir modernog pčelarstva i jedan od najvećih stručnjaka za pčele. Bio je poznat kao jedan od najvećih stručnjaka za pčele u 18. stoljeću. Anton Janša iz Breznice u Gorenjskoj potvrdio je svoje znanje o pčelarstvu i kranjskoj pčeli već za vrijeme carske Austrije prenosi hkm.hr

Njegova “Rasprava o rođenju pčela” iz 1771. smatra se pionirskim djelom u području pčelarstva diljem svijeta. Cijenila ga je čak i carica Marija Terezija. Prema uputama jednog slovenskog majstora, propisala je pčelarstvo za cijelo carstvo. Svjetski dan pčela obilježava se u svibnju iz još jednog razloga, jer se tijekom ovog mjeseca odvija bujni razvoj pčela i prirode.

Kako svatko od nas može pomoći pčelama?

O očuvanju pčela možemo se pobrinuti i sadnjom medonosnih biljaka na našim balkonima, prozorskim klupama, vrtovima, poljima ili javnim površinama.  U naše vrtove možemo posaditi i medonosna stabla poput lipe, divlje trešnje, lijeske i cvijeća poput američkih jagoda, što je izuzetno ljekovito. Sadnjom ovih biljaka pomažemo pčelama i drugim oprašivačima, a brinemo se i o svom zdravlju i dobrobiti. 

„Danas, na Svjetski dan pčela, objavljen je Javni natječaj za očuvanje pčelinjeg fonda na području Krapinsko – zagorske županije u 2022. godini. Osigurana sredstva u Proračunu iznose 200.000,00 kuna a natječaj je otvoren do 20. lipnja ove godine. Inače, na području Krapinsko – zagorske županije djeluje 9 pčelarskih udruga koje se ujedinjene u Savez pčelarskih udruga KZŽ. Savez  broji 450 pčelara, a od tog broja  381 pčelar je upisan u Evidenciju pčelara i pčelinja sa ukupno 17.383 košnica, te je godišnja količina meda u dobrim godinama cca. 608.405 kg meda.

Najpoznatiji i najkvalitetniji zagorski med je bagremov med kojeg se u dobrim godinama proizvede  434.575 kg meda, tj. 71,42 % od ukupne proizvodnje meda. Zagorski bagremov med je zaštićen oznakom izvornosti na EU razini. Svim pčelarkama i pčelarima čestitamo Svjetski dan pčela i Medno“, rekao je župan Željko Kolar.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button