VJERA I DUHOVNOST

12 citata o poniznosti od strane svetaca koji će vas nadahnuti na putu do svetosti i pomoći vam da odvratite zlo

Bog uzvišeno govori o onima koji su ponizna srca. Jedna od najvažnijih vrlina svetaca bila je upravo poniznost. Budući da se Sotona od Boga odvojio zbog ponosa, on sada posebno mrzi poniznosti. Sveti Franjo Saleški je rekao: „Najmoćnije oružje u borbi protiv Sotone jest poniznost.“

U Mudrim izrekama piše: „Mrzak je Jahvi svatko ohola duha, takav zaista ne ostaje bez kazne.“ Dakle, poniznost je najefikasnije sredstvo u borbi protiv zla, ali i vitalni dio kršćanskog života.

Portal ChurchPOP donosi citate u kojima su sveci govorili o poniznosti. Oni vam mogu poslužiti kao nadahnuće na putu prema svetosti i kao djelotvorna pomoć u borbi protiv zla.

1. Sveti Augustin

„Ponos je taj koji je pretvorio anđele u đavle, a poniznost je ta koja ljude čini anđelima.”

2. Sveta Terezija od Djeteta Isusa

“Isus mi je pokazao kako je prava slava samo ona koja će trajati vječno te da za njezino postizanje nije potrebno stvarati sjajnih djela, nego skrovito i kreposno živjeti do te mjere da ljevica ne zna što radi desnica.“

3. Sveti Vinko Paulski

“Poniznost i ljubav su dva majstorska akorda; jedan je najniži, a drugi najviši, dok svi ostali ovise o njima. Stoga je prije svega najpotrebnije zadržati ove dvije vrline, jer cijela zgrada ovisi upravo o temeljima i krovu.“

4. Sveta Tereza Avilska

„Ne smijete se obeshrabriti ili zalutati ako vaš posao nije završio kako ste htjeli. Što ste očekivali? Mi smo napravljeni od gline. Ne donosi svako tlo onakve plodove kakve očekuje Onaj koji ga je stvorio. Ali, uvijek se ponizujmo i priznajmo da bez božanske pomoći nismo ništa.“

5. Sveti Franjo Saleški

“Poniznost tjera Sotonu i u nama čuva darove Duha Svetoga, pa su svi sveci, a osobito Kralj Svetih i Njegova Majka među svim ćudorednim krepostima uvijek najviše štovali i cijenili upravo ovu.”

6. Sveta Faustina Kowalska

“Duša ne crpi dovoljno iz sakramenta ispovijedi ako nije ponizna. Oholost drži dušu u tami. Ona ne zna i ne želi savršeno proniknuti u dubinu svoje bijede, maskira se i izbjegava sve što bi je moglo izliječiti.”

7. Sveta Elizabeta Ana Seton

“Vrata neba su vrlo niska; samo ponizni mogu ući!“

8. Sveti Franjo Asiški

“Ne smijemo biti mudri i razboriti po tijelu, nego radije moramo biti jednostavni, ponizni i čisti.”

9. Sveti Benedikt

“Zato, braćo, ako želimo doći k vrhuncu savršene poniznosti i brzo dospjeti do onog nebeskog uzvišenja do kojeg se dolazi poniznošću sadašnjeg života, onda moramo djelima, prema gore usmjerenima, postaviti one ljestve što su se pokazale Jakovu u snu kad je vidio kako anđeli po njima silaze i uzlaze. Nedvojbeno je da to silaženje i uspinjanje za nas nema nikakva drugog značenja nego da se ohološću silazi, a poniznošću uzlazi.”

10. Sveti Maksimilijan Kolbe

“U stvari, jedini razlog zašto nam je Bog besprijekorno dopuštao da padnemo je da nas izliječi od svog samopouzdanja, od našeg ponosa, da nas učini poniznim i na taj način da nas dovede do božanske milosti.”

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er