VJERA I DUHOVNOST

11 prekrasnih citata svetaca o ljubavi, braku i obitelji

U kulturi u kojoj je obitelj napadnuta, a ljubav se često brka s požudom, može biti teško znati kako izgleda pobožna ljubav među nečijim vezama – bilo da je riječ o spojevima, braku ili unutar obitelji.

11 poučnih citata svetaca o ljubavi i vezama donosi portal CNA

Sveta Terezija iz Calcutte: „Lako je voljeti ljude koji su daleko. Nije uvijek lako voljeti one koji su nam blizu. Lakše je dati šalicu riže da utažimo glad nego da ublažimo usamljenost i bol nekoga tko nije voljen u vlastitom domu. Unesite ljubav u svoj dom, jer tu mora početi naša ljubav jednih prema drugima.”

Sluga Božji Fulton Sheen: “Kada muškarac voli ženu, mora je postati dostojan. Što je veća njezina vrlina, što plemenitiji njezin karakter, što je više odana istini, pravdi, dobroti, to čovjek više mora težiti da je bude dostojan. Povijest civilizacije zapravo bi se mogla napisati u smislu razine njezinih žena.”

Sveti Ivan Pavao II.: “Ljubav nikada nije nešto što je gotovo, nešto što je samo ‘dano’ muškarcu i ženi; to je uvijek ujedno i ‘zadatak’ koji im se postavlja. Ljubav treba promatrati kao nešto što u određenom smislu nikada ne ‘jest’ već uvijek samo ‘postaje’, a ono što postaje ovisi o doprinosu obje osobe i dubini njihove predanosti.”

Sluga Božji Fulton Sheen: “Za vođenje ljubavi potrebno je troje, a ne dvoje: ti, tvoj suprug i Bog. Bez Boga ljudi samo uspijevaju jedni u drugima izvući ono najgore. Ljubavnici koji nemaju ništa drugo za raditi osim voljeti jedno drugo uskoro otkrivaju da ne postoji ništa drugo. Bez odanosti Boguživot je nedovršen.”

Sveta Klara Asiška: “Postajemo ono što volimo i tko volimo oblikuje ono što postajemo.”

Sveti Ivan XXIII.: “Milosrđe koje je gorjelo u kućanstvu u Nazaretu treba biti nadahnuće za svaku obitelj. U obitelji trebaju cvjetati sve kršćanske kreposti, jedinstvo treba napredovati, a primjer njezina kreposnog življenja treba jarko sjati.”

Sveti Ivan Zlatousti: “Kada su muž i žena sjedinjeni u braku, ne izgledaju više kao nešto zemaljsko, nego kao slika samoga Boga.”

Sveti Josemaría Escrivá: “Brak je pomoći oženjenima da posvete sebe i druge. Zbog toga primaju posebnu milost u sakramentu koji je Isus ustanovio. Oni koji su pozvani u bračno stanje će, uz Božju milost, unutar svog stanja naći sve što im je potrebno da budu sveti.”

Sveti Ivan Pavao II.: “Ljubav koja vodi do braka dar je Božji i veliki čin vjere prema drugim ljudskim bićima.”

Sveta Gianna Molla: “Ljubav je najljepši osjećaj koji je Gospodin stavio u duše muškaraca i žena.”

Sveti Toma Akvinski: “Što je veće prijateljstvo, to će brak biti čvršći i dugotrajniji, budući da smo sjedinjeni ne samo u tijelu nego i u obiteljskim aktivnostima.”

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er